Analüütik: mida Hiina Evergrande'i võlaprobleem USA investoritele tähendab?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Evergrande arendustega Hiina maakaart
Evergrande arendustega Hiina maakaart Foto: AP/Scanpix

Juba läinud nädalal jõudsid investorite teadvusesse Hiina suuruselt teise kinnisvaraarendaja Evergrande'i võlaprobleemid. Eile toodi see ka börside kukkumise põhjuseks.

Evergrande'i võlakoorem ulatub 305 miljardi dollarini. Kriis võib meenutada Lehman Brothersi 13 aasta tagust katastroofi, mis tõi kaasa paanika ja külmutas finantsturud, mille lahtisulatamiseks pidid keskpangad tegema enneolematuid turumoonutusi.

Yardeni Researchi asutaja Ed Yardeni ütles CNBCile, et Evergrande'i kokkukukkumine ei avalda tõenäoliselt sarnast mõju kui Lehmani häving. Pigem võrdles ta seda Long-Term Capital Managementi kriisiga 1998. aastal, mis sundis USA keskpanka ja Ühendriikide suurpanku kibekiiresti nobelistidest majandusteadlaste riskifondikatsetust päästma – seetõttu ei tulnud sellest ka suuremaid globaalseid probleeme.

Yardeni peab tõenäoliseks Hiina valitsuse sekkumist, vältimaks Evergrande'i maksejõuetust ja sellest tingitud probleeme. Hiina valitsus on seni indikeerinud, et Evergrande pole päästmiseks piisavalt suur ega tähtis ettevõte ja nad ei kavatse sekkuda ettevõtte probleemidesse.

«Tegelikult on Evergrande liiga suur, et see võiks hävida. Ma arvan, et Hiina valitsus sekkub jõuliselt, kuid see ei päästa ettevõtte juhtkonda,» ütles Yardeni. «Võlg restruktureeritakse ja see ei tohiks majandusele suuremat häda teha ning siis ei mõjuta see maailmamajandust ega finantsturge, nagu seda tegi Lehman.»

Isegi kui Evergrande'i kriisi välditakse, ei usu Yardeni niipea Hiina aktsiaturu taastumist. Evergrande on vaid üks põhjus, miks investorid Hiinat väldivad.

«Kui päris aus olla, siis Hiina aktsiatesse investeerinutel on päris palju põhjuseid sealt lahkumiseks,» rääkis ta. «Hiinat valitsev kommunistlik partei on sekkunud turgude toimimisse, seganud ettevõtete head juhtimistava ja õpetanud, kuidas ettevõtjad peaksid oma äri ajama. Ma ei ostaks languse pealt Hiina aktsiaid.»

Peking on karmistanud mitme majandusharu, näiteks tehnoloogia ja erahariduse regulatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles