Analüütik: läbimõtlemata investeerimist võib võrrelda kasiinoskäiguga

BNS
Copy
Tõenäoliselt kaotas Stepukonis vähemalt osa varastatud rahast kasiinos.
Tõenäoliselt kaotas Stepukonis vähemalt osa varastatud rahast kasiinos. Foto: TORU HANAI

LHV majandusanalüütiku Kristo Aabi sõnul on praegune suur investeerimistrend tervitatav, ent seda vaid kaalutletud otsuste puhul, kuna läbimõtlemata investeerimist võib põhimõtteliselt võrrelda kasiinos käimisega.

 

«Oleme praegu olukorras, kus viimased kümmekond aastat on olnud suur pulliturg ning aktsiad ainult üles läinud. Paljud tänased investorid pole turgudel langusmomenti kohanudki,» ütles Aab Pangaliidu korraldatud makroanalüütikute arutelul.

Ta tõi välja, et populaarseks on saanud ka uuemad varaklassid ehk eelkõige krüptovarad, kus volatiilsus ja vara väärtuse kõikumine on väga suur. «On oht, et inimesed sisenevad turule suure hurraa pealt ja hakkavad investeerima väga täpselt läbi mõtlemata, milliste säästude arvelt nad seda teevad ja kas nad suudavad seda endale lubada,» nentis analüütik.

Ka Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on juba mõnda aega kestnud investeerimistrend positiivne. «See paneb inimesi rohkem vastutama oma finantsolukorra eest ja mõtlema selle peale, kuidas nende finantsseis võiks tulevikus välja näha. Eks finantsturgudel osalemine ongi õppimine ning vilumus ei tekigi kõigil kohe,» tõdes ökonomist.

Ta lisas, et mida rohkem inimesi finantstrugudel osaleb, seda parem ning ajas hakatakse paremini oskama ka oma rahasid kasutada.

«Kui vaatame Balti börsi ja Eesti turu poole, tähendab see, et rohkem raha liigub tasapisi ka Eesti ettevõtetesse. Võrreldes Eestit näiteks Soome või Skandinaavia maadega, on meie erainvestorite osakaal rahvaarvu suhtes veel väike,» märkis Mertsina.

Teisipäeval toimunud pangaliidu korraldatud arutelul osalesid Tõnu Mertsina Swedbankist, Mihkel Nestor SEB-st, Kristo Aab LHV Pangast ja Tõnu Palm Luminor Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles