Swedbanki Eesti juht Balti aktsiaid ise ostma ei kipu

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbank Eesti juhi Olavi Lepa jaoks on praegusel ajal julgustav näha noorte kasvavat huvi investeerimise vastu. 
Swedbank Eesti juhi Olavi Lepa jaoks on praegusel ajal julgustav näha noorte kasvavat huvi investeerimise vastu. Foto: Remo Tõnismäe

Swedbank Eesti juht Olavi Lepp ei osta Balti väärtpabereid, vältimaks huvide konflikti. Ta investeerib fondide kaudu, kuid on ka Swedbanki aktsionär.

​Kas pensionireform muutis eestimaalased investoriteks?

Võiks öelda, et olles teise pensionisamba investeerimisfondide klient, oledki investor. Teisest sambast lahkudes jäi neid sedasi arvuliselt isegi vähemaks. Seevastu aktiivselt ise investeerivaid inimesi on mõnevõrra juurde tulnud, kuid see pole ainult pensionireformiga seotud.

Viimastel aastatel on investeerimisest väga palju rääkima hakatud. Ka hoiuste laiaulatuslik kasv on sellele kaasa aidanud. See ei tähenda, et keskmiselt kõigil klientidel on arvelduskontodel rohkem raha. Hoiusejääkide kasvu põhjuseks võib olla see, et Covidi ajal polnud inimestel võimalik nii palju näiteks meelelahutusele ja reisimisele kulutada. Samuti on palgakasvu tõttu kontojäägid kasvanud. Loodetavasti tekivad inimestel uued mõtted, mida arvelduskontol oleva rahaga teha.

Hästi julgustav on tulevikuvaates noorte seas investeerimishuvi kasv, kuigi segamini on investeerimine, kauplemine ja spekuleerimine. Kuna hoiuseintressid on väga madalad, sunnib see inimesi mõtlema, mida säästudega teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles