Kui ülemus pakub aktsiaid: mida pead investorina teadma

Liina Laks
, reporter
Copy
Rahatähed
Rahatähed Foto: Arvo Meeks

Eesti firmades on tänu idufirmade levikule aina populaarsemaks saanud komme pakkuda oma töötajatele tükikest ettevõttest. Sealjuures kasutatakse kavalust, et suuremast maksukoormusest pääseda.

Kui inimene töötab Eesti firmas ning ettevõte soovib talle optsioone ehk soodustingimustel osalust jagada, on asi maksude seisukohast väga lihtne. Kui ettevõte sätestab, et optsioonid saab välja lunastada alla kolme aasta jooksul, siis tuleb firmal tasuda erisoodustusmaksu. Kui aga aeg venib vähemalt kolme aastani, siis erisoodustusmaksu tasuma ei pea.

«Erisoodustuseks loetakse seda, kui osalusoptsiooni täitmine toimub vähem kui 3 aastat peale optsiooni andmist, näiteks optsioonilepingu sõlmimist. Sellisel juhul peab tööandja tasuma erisoodustuselt tulu- ja sotsiaalmaksu. Samuti tekib erisoodustus, kui osalusoptsioon võõrandatakse enne selle täitmist,» selgitas maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi. Maksud tuleb maksta seal riigis, kus erisoodustus tekkis ehk Eesti idufirma puhul Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles