Saunum: oodatust kiirem laienemine tõi suurema kahjumi

Liina Laks
, reporter
Copy
Saunumi elektrikeris
Saunumi elektrikeris Foto: Kais Tolmats

Kerisetootja Saunum avaldas poolaasta majandustulemused. Käive kasvas jõudsalt, aga kahjum tuli ettevõtte jaoks oodatust suurem.

Saunum teatas, et tänavu esimese poolaastaga suudeti tõsta tootmismahtu 50 ühikult kuus 200 ühikuni kuus.

Juhtkond nimetas esimese poolaasta tulemusi ootuspärasteks: konsolideeritud käive oli 726 600 eurot, mis möödunud aasta sama ajaga tähendab peaaegu seitsmekordset kasvu.

Kahjum ulatus 177 000 euroni, mida on mullusest pea kaks ja pool korda enam. «2021. aasta esimese poolaasta kahjum on esialgu planeeritust ca 40 000 eurot suurem, mille põhjus on peamiselt märkimisväärselt agressiivsem sisenemine mitmetele eksporditurgudele. Põhiliselt Soome turule sisenemisega seonduvad turunduskulud ning suurenenud kulud uue lao- ja büroohoone sisseseadele,» selgitas Saunumi juht Henri Lindal börsiteates.

Samuti sõlmiti edasimüügilepingud Šveitsis, Ungaris, Slovakkias, Rumeenias, Poolas, Austraalias ja Soomes.

Saunumi aktsia on tänavu kerkinud 300 protsenti 27,1 eurole. Täna hommikul oli aktsia kerges languses.

Teise poolaasta prognoos: uued turud ja uus tütarfirma

2021. aasta teisel poolaastal jätkab Saunum erinevatele eksportturgudele sisenemisega (Rootsi, Saksamaa ja Põhja-Ameerika). Põhja-Ameerika turule sisenemise eesmärgil luuakse Saunum Saunas OÜle tütarettevõte Saunum Saunas North America OÜ. Kokku on 2021. aasta lõpuks plaanis olla 20 eksportturul üle maailma. Tootearenduse poole pealt on plaanis turule tuua Saunumi keriseautomaatika ning alustada tööd uue põlvkonna kerise konstrueerimisega.

Saunakeriste turust

Saunakeriste globaalne tootmismaht 2020. aastal oli umbes 450 000 ühikut aastas. Toetudes erinevate avalikult kaubeldavate kerisetootjate märkimisväärsele käibekasvule, prognoosime 2021. aasta keriste ülemaailmseks tootmise ja müügimahuks hinnanguliselt 650 000–700 000 kerist. 2020. aastal müüs Saunum pisut üle 400 kerise ja sauna sisekliima seadme. 2021. aasta esimesel poolaastal õnnestus Saunumil müüa ligi 900 seadet. Saunumi kerised on hästi vastu võetud lisaks koduturule Eestile ka Soomes, Venemaal, Šveitsis, Poolas, Austraalias ja mitmetes Balkani riikides. Vallutamist ootavad veel Saksamaa, Rootsi ja Põhja-Ameerika turud. Hinnanguliselt 50–60 protsenti maailma keriseturust asub Soomes, Rootsis, Saksamaal, Venemaal ja Põhja-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles