Kurioosum: taanlane varastas muuseumi raha ja nimetas selle kunstiteoseks

Liina Laks
, reporter
Copy
Taani lipp. Taanis tuleb arutada nüüd selle üle, kas varas pääseb süüdistusest, kui ta nimetab vargateo ümber kunstiteoseks.
Taani lipp. Taanis tuleb arutada nüüd selle üle, kas varas pääseb süüdistusest, kui ta nimetab vargateo ümber kunstiteoseks. Foto: Peeter Langovits

Ega eestlased ilmaasjata armasta öelda, et loll on see, kes vabandust ei leia. Üks rahavargast taanlane leidis oma teole õige originaalse põhjenduse.

Taanis on suureks kõneaineks muuseumilt pool miljonit Taani krooni pihta pannud kunstnik.

Bloombergi andmetel sai kunstnik Jens Haaning Põhja-Taanis asuvalt Kunsten muuseumilt laenuks 534 000 Taani krooni ehk ligi 72 000 eurot, kuna pidi rahatähti kasutama oma kunstiteoses, mis iseloomustaks austerlase ja taanlase aastast sissetulekut.

Sellist kunstiteost aga ei sündinudki.

Kui muuseumitöötajad avasid karbi, milles pidi tellitud kunstiteos sees olema, vaatas neile vastu tühjus. Pildiraami vahel polnud ühtegi Taani krooni. Selle asemel oli sõnum muuseumile: kunstiteose nimi on muutunud ja uueks nimeks on «Võta raha ja jookse».

Haaning kommenteeris kohalikule meediaväljaandele, et muuseumi käest raha näppamine oligi kunst.

Muuseum nõuab nüüd, et kunstnik raha tagastaks, aga mees ei taha seda teha.

Nüüd plaanib Kunsten oodata ära uue aasta jaanuari lõpu, sest siis saab läbi ka näitus, kus Haaning oma töödega osalema pidi. Siis võib oodata kunstnikku ees käik politseisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles