Wise'i aktsia kukkus Käärmanni maksurikkumise tõttu

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Kristo Käärmann Wise'i kontoris.
Kristo Käärmann Wise'i kontoris. Foto: Eero Vabamägi

Londonis tegutseva finantsettevõtte Wise aktsia sattus täna surve alla pärast seda, kui selgus, et firma tegevjuhile Kristo Käärmannile on määratud trahv maksurikkumise eest.

 

Suurbritannia maksu- ja tolliamet (HMRC) määras Londonis tegutseva finantsettevõtte Wise kaasasutajale Kristo Käärmannile 365 651 naelsterlingi ehk 428 650 euro suuruse trahvi maksurikkumise eest, vahendas The Telegraph. Käärmanni pressiesindaja ütles, et kopsakas trahv tuli pärast seda, kui tegevjuht unustas esitada oma maksud aastal, mil ta oli maksuhaldurile võlgu 720 495 naelsterlingit.

«Kristo hilines oma isiklike maksudeklaratsioonide esitamisega 2017/18. maksuaasta kohta, hoolimata piisavatest meeldetuletustest HMRC poolt,» ütles pressiesindaja. «Tema maksudeklaratsioonid on vahepeal täidetud ja ta maksis märkimisväärseid trahve hilinenud esitamise eest. Sellest ajast alates on ta pühendanud rohkem aega oma isikliku asjaajamise korras hoidmisele.»

Antud apsaka paljastamine on siiski Wise'i jaoks piinlik ja võib tõstatada küsimusi Käärmanni pädevuse kohta. Ettevõtte aktsia kaotas uudise tõttu teisipäevasel kauplemispäeval 46,5 penni, mis tähendab rohkem kui 4-protsendilist langust.

Käärmann asutas koos Taavet Hinrikusega 2011. aasta jaanuaris Transferwise'i ning on The Telegraphi andmeil pärast ettevõtte aktsiate noteerimist Londoni börsil Eesti rikkaim inimene.

Ettevõtte väärtuseks hinnatakse hetkel 11,3 miljardit naela ehk 13,2 miljardit eurot. Käärmanni osalust uue nimega Wise'is hinnatakse 1,7 miljardile naelsterlingile ehk 1,99 miljardile eurole, Hinrikuse osalust ligi miljardile naelale ehk 1,17 miljardile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles