Uuring: Vanemad mehed müüvad börsikrahhi korral suurema tõenäosusega paaniliselt aktsiaid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Lubadused suurtest rikkustest ja hirm selle kaotamise ees ajendavad jätkuvalt palavikulisi kauplemisharjumusi.
Lubadused suurtest rikkustest ja hirm selle kaotamise ees ajendavad jätkuvalt palavikulisi kauplemisharjumusi. Foto: XINHUA

Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlased uurisid, millised on nende inimeste demograafilised andmed, kes müüvad paaniliselt aktsiaid turukrahhide ajal, vahendab Bloomberg.

Investorid, kes on mehed, üle 45-aastased, abielus või kes peavad end «suurepärase investeerimiskogemusega» investoriteks, lähevad suurema tõenäosusega majanduslanguse ajal «endast välja» ja müüvad oma aktsiaid, selgub uurimistööst, mille käigus analüüsiti rohkem kui 600 000 maaklerikontot.

MIT teadlaste sõnul saab nende tööd kasutada ennustavate mudelite loomiseks, mis aitaks tuvastada paanikamüügi ohus olevaid isikuid.

«Finantsnõustajad on pikka aega soovitanud oma klientidel jääda rahulikuks ja lihtsalt taluda igat mööduvat finantstormi oma portfellides,» kirjutasid Daniel Elkind, Kathryn Kaminski, Andrew Lo ja kolleegid. «Sellest hoolimata kipub osa investoritest hulluks minema, müüdes suure osa oma riskantsetest varadest maha.»

Investorite äärmuslikud emotsionaalsed kõikumised on käitumisteadlasi juba pikka aega paelunud. Kuigi MIT uuringus ei uuritud, miks täpselt investorid paaniliselt müüvad, on intensiivne hirm ning soov müüa oma aktsiad ja lahkuda börsilt hästi teada igale kauplejale.

Lugematud uuringud on näidanud, et investorite jaoks on parem, kui nad säilitavad kriisi ajal laialt hajutatud portfelli, kuid lubadused suurtest rikkustest ja hirm selle kaotamise ees ajendavad jätkuvalt palavikulisi kauplemisharjumusi.

«Paanikamüük ei ole juhuslik sündmus,» kirjutasid teadlased, öeldes, et andmetes on võimalik tuvastada selgeid suundumusi. Nad leidsid, et teatud tüüpi investorid, näiteks need, kelle portfellis on vähem kui 20 000 dollarit, kipuvad samuti sagedamini oma portfelli likvideerima.

«Portfelliajaloo, varasemate turuliikumiste ja demograafilise profiili peeneid mustreid saab kasutada ära neurovõrkude abil, et ennustada täpselt, kas investor hakkab lähitulevikus paaniliselt müüma,» lisasid nad.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles