Vene gaasi voog Saksamaale vähenes jälle, Euroopa gaasi- ja elektrihinnad tegid uue rekordi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tumedad pilved kogunevad Euroopas maagaasi kütteks ja elektri tootmiseks kasutavate ettevõtete kohale
Tumedad pilved kogunevad Euroopas maagaasi kütteks ja elektri tootmiseks kasutavate ettevõtete kohale Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa maagaasi ja elektrihinnad püsititasid värske tippmargi, kuna talv läheneb ja energiapakkumise puudus vaid kasvab, kirjutab Bloomberg.

Veereservuaaride täituvus on madal ning valitseb söe ja gaasipuudus. Vähe on märke sellest, et pakkumisolukord lähiajal paraneks, kuid nõudlus aina kasvab.

Vene gaasivoog Saksamaa Mallnowi terminali vähenes jälle ja purustas eile tekkinud lootused. Eile kasvas Vene maagaasi voog.

Selle põhilist gaasitransiidikanali kaudu pakkumine on nädalal algusega võrreldes kolmandiku võrra väiksem. Euroopa kommunaalmajandusettevõtted püüavad osta vene kivisütt, kuid ka selles osas pole midagi rõõmustavat ning võimalus seda importida on piiratud.

Tavaliselt on sellel ajal gaasimahutid täis, kuna küttehooaeg on algamas ja see tähendab tavaliselt mahutite gaasiseisu alanemise algust. Selle aja kohta on Euroopas enam kui kümne aasta väikseim gaasijääk.

«Me ei osanud selliseid hindu ennustada,» ütles Equinori asepresident Alex Grant. «Hindades on riskipreemia ja palju oleneb gaasipakkumisest.»

Hollandi järgmise kuu gaasihind tõusis täna 6,1 protsenti, 91,85 euroni piiri megavatt tunnist.

Saksamaa tuleva aasta elektrihind hüppas 7,4 protsenti, 126,50 euroni megavatt tunnist.

Seevastu Eestis läks elekter odavamaks. Eestis langeb homne elektri hind tänaselt 110,32 megavatt tunnilt homme 103,88 megavatt tunnini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles