S&P 500 ja Nasdaqi indeksitel oli halvim kuu alates koroonaviiruse puhangust

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Wall St. tänavamärk New Yorgis NYSE lähedal.
Wall St. tänavamärk New Yorgis NYSE lähedal. Foto: Brendan Mcdermid

Wall Street lõpetas septembri kukkumisega ning S&P 500 indeksil oli oma halvim kuu alates ülemaailmse koroonapandeemia algusest. Tormilist kuud ja kvartalit vaevasid mured seoses koroonaviirusega, inflatsiooniga ja eelarveprobleemidega Washingtonis.

 

USA senat ja esindajatekoda kiitsid heaks ajutiste kulutuste seaduseelnõu, et hoida riiki töös, kuid pärast lühikest turu tõusu jätkasid aktsiad taas langust, tõmmates isegi Nasdaqi langusse pärast seda, kui see oli suurema osa päevast tõusnud, vahendab Reuters.

Dow Jones indeks langes neljapäeval 546,8 punkti ehk 1,59 protsenti 33 843,92 punktile, S&P 500 odavnes 51,92 punkti ehk 1,19 protsenti 4 307,54 punktile ja Nasdaq langes 63,86 punkti ehk 0,44 protsenti 14 448,58 punktile. S&P 500 kõik 11 peamist sektorit lõpetasid päeva punases, kusjuures suurimad langused olid tööstus- ja tarbekaupade sektoris.

Kõik kolm peamist USA aktsiaindeksit näitasid ühtlasi oma halvimat kvartalitulemust alates 2020. aasta esimestest kuudest, kui COVID-19 pandeemia surus maailmamajanduse põlvili. 

S&P 500 näitas juulist septembrini tagasihoidliku tõusu, samas kui Nasdaq ja Dow Jones lõpetasid kvartali langusega. Kuu jooksul langesid S&P 500 ja Nasdaq protsentuaalselt kõige rohkem alates 2020. aasta märtsist, samal ajal kui Dow näitas oma suurimat kuupõhist langust alates oktoobrist.

Võitlus kasvu- ja väärtusaktsiate vahel jätkus kogu kuu ja kvartali jooksul. S&P kasvuindeks kukkus septembris 5,8 protsenti, kuid saavutas 1,7-protsendilise kvartalikasvu. Väärtusindeks langes septembris 3,5 protsenti ja juulist septembrini 1,4 protsenti.

USA majanduse valdkonnas tõusid esialgsed töötu abiraha taotlused ootamatult kolmandat nädalat järjest. Turuosalejad ootavad nüüd reedel oodatavaid andmeid tarbijate kulutuste, inflatsiooni ja tootmistegevuse kohta, et tuvastada märke majanduse tervisest ja vihjeid USA Föderaalreservi muutuva ajakava kohta varade ostmise vähendamiseks ja põhiintressimäärade tõstmiseks.

Föderaalreservi esimees Jerome Powell andis neljapäeval koos rahandusministri Janet Yelleniga tunnistusi USA esindajatekoja finantsteenuste komitee ees, ajal kui Kongressis jätkus vaidlus valitsuse rahastamise üle läheneva tähtaja ja võimaliku tööseisaku ning krediidiriski ohu tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles