Euroopa gaasi- ja elektrihinnad püstitasid tänu Hiina survele taas rekordeid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Hiina andis juhtivatele riiklikele energiaettevõtetele korralduse tagada selle talve kütusevarud iga hinna eest, mis lisab survet Euroopa gaasi- ja naftahindadele ja -tarnetele ning tulev talv ähvardab tulla veelgi kallim.

Euroopa gaasi ja elektri hinnad tõusid rekordtasemele, sest võitlus tarnete pärast on süvenemas. Hiina asepeaminister Han Zheng, kes teostab järelevalvet energiasektori üle, käskis asjaga kursis olevate inimeste sõnul riiklikel energiaettevõtetel iga hinna eest varusid hankida, kirjutab Bloomberg.

Ülemaailmne energiakriis on jätnud Euroopa gaasi- ja söevarude otsimise hätta, kuna mõlema tooraine varud on ammendunud pärast tavalisest külmemat ja pikemat talve. Isegi veest on puudus, et toota elektrit hüdroelektrijaamades, ning on vähe märke, et olukord on lähiajal paranemas, kuna nõudlus jätkab pandeemiast tingitud madalseisust taastumist.

«See on halb uudis Euroopa valitsustele ja tarbijatele, kes peavad ülejäänud talve jooksul tulema toime kõrgete gaasi- ja elektrihindadega,» ütles New Yorgis asuva konsultatsioonifirma Gas Vista president Leslie Palti-Guzman. «See toob varustuskindluse taas esiplaanile.»

Euroopa kauplejad olid neljapäeval juba eelnevalt ärevil, sest Venemaa gaasivood Saksamaale Mallnowsse langesid taas. Tarned ühe Euroopa peamise maagaasi transiiditee kaudu on umbes kolmandiku võrra väiksemad kui nädala alguses.

Euroopa ja Aasia riikide vahel on suur konkurents LNG tarnete üle.
Euroopa ja Aasia riikide vahel on suur konkurents LNG tarnete üle. Foto: Yuri Smityuk

Hollandi maagaasi järgmise kuu hind, mis on Euroopa võrdlusalus, tõusis neljapäeval koguni 14,7 protsenti 99,31 euroni megavatt-tunni eest. Maagaasi hinnad on viimase kuu jooksul rohkem kui kahekordistunud.

Saksamaa järgmise aasta elektrihind kallines 13 protsenti 133 euroni megavatt-tunni kohta, samas kui Prantsusmaa vastav hind tõusis 10,3 protsenti 135,50 euroni megavatt-tunni kohta. Mõlemad hinnad saavutasid neljapäeval oma rekordtaseme.

Konkurents Hiinaga võib hindu veelgi tõsta. Aasia LNG hetkehind oli juba neljapäeval tõusnud rekordilise 34,47 dollarini miljoni soojusühiku kohta, ületades eelmise, jaanuaris saavutatud kõigi aegade kõrgeima hinna. «Ülemaailmne LNG hinnaralli on suuresti tingitud Euroopa gaasiolukorrast,» kinnitas S&P Global Platts'i ülemaailmne LNG direktor Ciaran Roe.

«Aasia konkurents Euroopaga jätkub,» ütles BCA Researchi peamine tooraine- ja energiastrateeg Robert Ryan. «Aasia meelitas eelmisel talvel edukalt veoseid, tõstes hindu 32 dollari tasemele, ja tõenäoliselt peavad nad seda tegema ka nüüd, et meelitada tarneid ligi. On ka võimalus, et sellest jääb ikkagi väheks ning Hiina ja teiste riikide valitsused võivad hakata andma korraldusi tehaste sulgemiseks, et säästa energiat.»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles