Solvunud mees sai Saksamaa kohtult hiigeltrahvi

Liina Laks
, reporter
Copy
Foto: Illustratsioon

Ebaausate tehingutega suutis Saksamaa fondijuht teenida üle kaheksa miljoni euro. Nüüd otsustas Frankfurdi kohus mehele väänata enneolematult suure trahvi.

Frankfurdi kohtul tuli sel nädalal otsustada juhtumi üle, kus 45-aastast Union Investment Privatfondsi fondijuhti süüdistati selles, et too oli illegaalsete tehingutega teeninud miljoneid.

Lugu vahendanud Yahoo Finanzeni andmetel olid asjaolud järgmised: mees oli Unioni grupis fondi- ja osakonnajuht. Tema hallata oli 31 miljardi euro suurune portfell. Eelmise aasta kevadel pahandas meest tema hinnangul liiga väikeseks osutunud palgatõus – summat ei nimetatud – ning ta otsustas hakata ise eraportfelliga tehinguid tegema.

Mõeldud-tehtud. Fondijuht kasutas sealjuures ära asjaolu, et ta teadis täpselt, milliseid tehinguid ta oma fondiga teeb. Kuna fond ise oli suur ja tehingumahud võimsad, siis võis ta olla kindel, et vara liigub ka temale sobivas suunas. Selline siseinfo kasutamine on aga rangelt keelatud.

Kohus mõistis mehele 3 aastat vangistust ning tervelt 45 miljoni euro suuruse trahvi. Kuigi mees teenis kohtu andmetel 8,3 miljonit eurot kasumit, kasutas ta 55 keelatud tehingu ajal just 45 miljonit eurot (tehingute kogumaht) tollesama kasumi teenimiseks.

«Ei juhtu sageli, et kellelgi oleks võimu turge nii tugevalt mõjutada,» põhjendas otsust kohtunik Moritz Rögler.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles