Venezuela võitleb inflatsiooniga: jälle kaob rahanumbri lõpust ära kuus nulli

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venezuela bolivar ei maksa suurt midagi, mistõttu väikeste ostude jaoks on vaja kaasas kanda suuri rahapatakaid. Pildil olev raha oli augustis väärt 1-2,5 USA senti, tänapäeval pole see enam niigi palju väärt.
Venezuela bolivar ei maksa suurt midagi, mistõttu väikeste ostude jaoks on vaja kaasas kanda suuri rahapatakaid. Pildil olev raha oli augustis väärt 1-2,5 USA senti, tänapäeval pole see enam niigi palju väärt. Foto: LEONARDO FERNANDEZ VILORIA/REUTERS/SCANPIX

Täna on Venezuelas tähtis päev. Juba teist korda kolme aasta jooksul võetakse rahanumbritelt lõpust ära kuus nulli. Sellisel moel võitleb Lõuna-Ameerika maa hüperinflatsiooniga.

Ärid ja pangad on raamatupidamisega hädas, kuna süsteemidesse ei saa ülisuuri numbreid sisestada. Venezuela aastane inflatsiooni on 1743 protsenti. Miinimumkuupalk on 2,50 dollarit.

«Nullide ärakorjamine ei muuda midagi, sest majandust mõjutavad probleemid jätkuvad,» ütles toitu ostnud 56-aastane raamatupidaja Victor Mendez Reutersile. «Meil on nii vee- kui ka bensiinipuudus.»

2018. aastal kustutas president Nicolas Maduro valitsus kõrgete hindade vähendamiseks rahanumbritelt lõpust ära viis nulli.

Kunagine rikas OPECi maa on kannatanud aastaid majanduskriisis, mis on viinud miljonite inimeste väljarändeni. Maduro sotsialistlik valitsus süüdistab riigi hädades USA sanktsioone, samas kui kriitikute sõnul on hädades süüdi Maduro makromajanduslik sekkumispoliitika.

Venezuelas kasutatakse äritehinguteks USA dollareid, mistõttu harva arveldatakse sularahatehingute puhul bolivarides. Kolmveerand ringluses sularahast on kasutusel bussipiletite ostmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles