Suurpank ennustab, et Euroopa aktsiad langevad aasta lõpuks ligi 10%

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Frankfurti börs.
Frankfurti börs. Foto: STAFF/REUTERS

Bank of America strateegid on muutunud Euroopa aktsiate suhtes negatiivseks. Nad ennustavad nüüd üleeuroopalise Stoxx 600 võrdlusindeksi 10-protsendilist langust aasta lõpuks, kuna majanduskasv aeglustub ja inflatsioon on jätkuvalt kõrge, vahendab Reuters.

 

Bank of America strateegid, keda juhib Sebastian Raedler, ütlesid oma märkuses, et makromajanduslik taust on muutumas niinimetatud Kuldkihara stsenaariumist ehk madalast inflatsioonist ja optimaalsest majanduskasvust «Kuldkihara-vastaseks» väljavaateks, langetades piirkonna aktsiate hinnangut neutraalsest negatiivsele tasemele. 

Pank ennustab, et STOXX 600 indeks langeb 2021. aasta lõpuks 420 punktile, samas kui reedel oli indeks umbes 452 punkti. Nad prognoosivad, et tööstusharud kannatavad jätkuvalt energiapuuduse, Hiina kinnisvarasektori riskide ja tarneahela püsivate piirangute tõttu.

Reedene hinnang tuli mõned tunnid pärast seda, kui andmed näitasid, et Euroopa tootjad on üha enam üleilmsete tarneahelaprobleemide tõttu koormatud, mis suruvad hindu üles ja võivad kesta ka järgmisel aastal.

Stoxx Europe 600 indeks on augustikuu rekordtasemest umbes 5 protsenti madalamal, kuna võlakirjade tootluse tõus, kartused keskpankade ostuprogrammide kärpimise ees ja Hiina riskid vähendavad aktsiate ostuhimu.

«Jätkuvad tarneahela häired ja energiahindade tõus hoiavad inflatsiooni kõrgena,» ütlesid Raedler ja tema kolleegid. Nad langetasid ka autotööstuse, finantsettevõtete ja nö kapitalikaupade ostusoovitust.

Euroopa Liidu statistikaamet teatas reedel avaldatud esialgses hinnangus, et euroala inflatsioon tõusis eelmisel kuul 13 aasta kõrgeimale tasemele.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles