Kingitus kõige nõrgemale: Swedbank kompenseerib klientidele LHV märkimisõiguste kahjud (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbank eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
Swedbank eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla. Foto: Madis Veltman

Swedbank suhtleb aktiivselt klientidega, kes ekslikult arvasid, et kauplevad börsil LHV aktsiatega, kuid tegemist oli hoopis LHV aktsiate märkimisõigustega kauplemisega. Pank on välja selgitanud, et suur osa klientidest ei mõistnud ostetud väärtpaberit ega selle õigustatud hinda.

Seetõttu hindame, et oleksime pidanud märkimisõigustega kauplemise esimestel päevadel oma kliente keerulise väärtpaberi lisandumisest börsile paremini hoiatama, teatas pank.

«Arvestades, et Tallinna börsile on tänavu jõudnud suur hulk investeerimisteekonnal alles esimesi samme astuvaid investoreid, kes ei mõistnud ostetud märkimisõiguse olemust, peame õigeks Swedbanki klientidele tekkinud kahju kompenseerida,» ütles Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla. «Meie vastutus on kliente harida ja kohus keeruliste väärtpaberite puhul paremini hoiatada.»

Börsilt ostetud märkimisõigused kasutamata jätnud klientidele hüvitatakse märkimisõiguste ostuhind.

Ostetud märkimisõigused kahjumiga müünud klientidele kompenseeritakse tehingust tekkinud kahju ning soetatud märkimisõigusega aktsiaid märkinud klientidele kompenseeritakse märkimisõiguse eest üle õigustatud hinna makstud summa.

Tarmo Ulla sõnul otsustati kahjud kompenseerida eelkõige alustavate investorite huvides. «Soovime, et esimeste tehingute vead ei sunniks meie kliente juba alguses investeerimisest loobuma. Usume, et meie samm aitab kaasa investorite teadlikkuse kasvule ning panustame ka edaspidi, et investoreid rohkem harida ja investeerimiskultuuri edendada.»

Kompenseerimine puudutab 394 Swedbanki klienti, kes ostsid märkimisõigusi 15.-20. septembrini. Swedbank võtab kõikide klientidega ise ühendust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles