Saksamaal tegi elekter hinnarekordi, särtsuhinnad jäävad röögatuks vähemalt märtsini (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Õhus on tunda elektrit
Õhus on tunda elektrit Foto: Raul Mendoza / SWNS.com/SCANPIX

Saksamaal tõusis järgmise kuu elektri hind esmakordselt üle 200 euro megavatt-tunni eest.

Saksamaa ja ülejäänud Euroopa seisavad kalli talve eest, kuna elektrihinnad on tõusnud kuudeks kõrgele, sest maagaasi ja kivisütt on vähe.

Saksamaal tõusis homse elektri hind vähemalt 20 aasta kõrgeima tasemeni, kuna maagaasi, kivisöe ja CO2 emissiooniõiguste hinnatõus on muutnud elektri tootmise kallimaks.

«Iseäranis järsk on olnud Euroopa söeturu hinnatõus, kuid ka maagaasi ja emissiooniõiguste hinnad tõusevad, mis viis ka Saksamaa elektrihinna üles,» teatas Energi Denmark oma kodulehel. «Juba paar nädalalt on elektrihinnad ekstreemsetes kõrgustes.»

Saksamaal maksis novembrikuu elekter enam kui 200 eurot megavatt. Kuuldavasti on mõnedel söel töötavatel elektrijaamadel juba vähe sütt, mistõttu jaanuaris ja veebruaris praegu kaubeldavad elektrihinnad on veel kõrgemal, kirjutab Bloomberg. Saksamaa järgmise aasta elektrihind tõusis rekordilise 141,24 euroni.

Saksamaal maksab oktoobris elekter keskmiselt 188,7 eurot, novembris 207 eurot, detsembris 200 eurot, jaanuaris 211,3 eurot, veebruaris 212,6 eurot ja märtsis 176,3 eurot megavatt tunnist.

Et pühapäeval puhus kõikjal Euroopas korralik tuul, surus see tunni elektrihinnad taas korraks negatiivseks. Eile maksis elekter -2,02 kuni 153,84 eurot, sõltudes tuule kiirusest.

Homme odavneb Eestis elekter keskmiselt 15 protsenti, 111,33 euroni.

Kui täna maksis elekter esimesel viiel tunnil alla 8 euro, siis homme neil tundidel alla 93 eurost elektrit pole. Samas esimese tunni elekter ehk öösel kella 1-2ni kallineb päevaga 1410 korda, 98,73 euroni megavatt tunnist.

Järsu kukkumise teeb elektri hind kella 12-13ni, kui see maksab tänase 179,60 euro asemel 79,73 eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles