Enefit Green teeb hulljulge aktsiapakkumise (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas.
Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas. Foto: Mihkel Maripuu

Ootamatult alanud Enefit Greeni aktsiapakkumine on tõeline julgustükk.

Enefit Green pakub investoritele kuni 71,4 miljonit aktsiat hinnaga 2,45-3,15 eurot, kusjuures väikeinvestorid saavad aktsiaid märkida vaid kõrgeima hinnaga. Samas aktsiad saavad kõike kätte ühe hinnaga ja hinda kujundab tõenäoliselt institutsionaalsete investorite huvi või selle puudumine.

Aktsiaid saab märkida 5.-14. oktoobrini.

Olenevalt aktsia hinnast oleks ettevõtte turuväärtus 663 kuni 824 miljoni eurot, ehk börsieelselt miljardiettevõtet ei teki.

Aktsia hinna-kasumi suhtarvu ehk P/E näiduks on 14-18, mille kohta võiks öelda, et pole odav ega kallis. Aktsia hinna-käibe suhtarvu näiduks tuleb vastavalt 5,5-6,8.

Võrreldes Pariisi börsil oleva Neoeniga on ettevõte lausa odav. Selle aktsia P/E on 253 ja hinna-käibe suhe 12,5. Ettevaatlikuks teeb aga see, et aktsia kaupleb 52 nädala madalaima taseme lähedal ehk pole soosingus.

Enefit Greeni kasuks räägib dividendipoliitika, mis näeb ette poole puhaskasumist dividendiks maksmist.

Sektor on huvitav, kuid hetkel on olulisem laiemalt börsidel toimuv.

Praegu aktsiapakkumise tegemine on julge tegu, sest kui jätta kõrvale teisest sambast vabanenud raha, siis maailma börsidel on vilisemas karmid tuuleiilid. Näiteks Nasdaqi indeks on eilse 2,1-protsendise kukkumise järel õhkõrnalt toetustaseme peal. Kui see murdub, siis võib maailmas investoritel olla muid praktilisemaid tegevusi kui mingitel IPOdel osalemine.

Jätkuvalt rõhub investoreid Hiina Evergrande'i saaga ning inflatsioonihirm. Sageli on IPOsid edasi lükatud seoses ebasoodsate turuoludega. Ilmselt omanik ja pakkumise korraldajad ei pea mingitel põhjustel turuolusid ebasoodsateks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles