Madise: II sambast lahkunutel oli kaalutletud otsuse jaoks aega

BNS
Copy
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Sander Ilvest/Postimees/Scanpix

Õiguskantsler Ülle Madise sõnul ei ole teise pensionisamba peatatud sissemaksete kompenseerimist reguleerivad seadusesätted põhiseadusevastased ning tema hinnangul oli teisest sambast lahkuda soovinud inimestel piisavalt aega, et teha kaalutletud otsus.

Õiguskantsleri poole pöördus inimene, kes palus hinnangut sellele, et teisest pensionisambast lahkuvatele inimestele ei hüvitata selle aja eest, mil riigi sissemaksed teise sambasse olid peatatud, pensionifondide keskmist tootlust.

Teise pensionisambasse raha kogumist jätkavatele inimestele kompenseeritakse nii riigi ajutiselt peatatud sissemaksed kui ka pensionifondide keskmine tootlus. Samas teisest sambast lahkujatele kompenseeritakse riigi sissemaksed, kuid pensionifondide keskmist tootlust ei kompenseerita.

Madise poole pöördunud inimene väitis, et ei saanud teisest pensionisambast lahkumise kohta teha kaalutletud otsust, kuna ei teadnud, et teisest sambast lahkujatele pensionifondide keskmist tootlust ei kompenseerita.

Õiguskantsler tõdes oma vastuses, et paraku ei pruukinud kõik pensionikogujad tõepoolest kõiki teisest sambast väljumise mõjusid teada. Samas toob ta välja, et koroonakriisi algfaasis, mullu 15. aprillil vastu võetud seaduses olid need erisused siiski välja toodud.

Madise märkis, et teisest sambast lahkujatel oli võimalik otsustada peatada ka enda maksed teise sambasse ja suurendada vastavalt oma õigusi esimese samba arvel makstavale pensionile. Samuti oli teisest sambast lahkumise avalduse esitanud inimestel võimalik lahkumisavaldus tagasi võtta kuni tänavuse aasta 31. juulini.

Kompenseerimine sõltub inimese enda valikust

Õiguskantsler selgitab, et riigi sissemaksete kompenseerimise kord sõltubki seega inimese valikust. «Kui teisest sambast lahkumise avalduse esitanud inimesele teise samba maksete peatamise kompenseerimine ei meeldinud, oli tal võimalik otsustada riigi maksete peatamise ajaks peatada ka oma maksed teise samba pensionifondi ning suurendada sel ajal vastavalt oma teise samba pensioniõiguseid,» lausus Madise.

See valik oleks tema sõnul olnud loogiline, sest inimene oli ka otsustanud teisest sambast lahkuda. Samuti oli Madise sõnul võimalik teisest sambast lahkumise avaldus tagasi võtta, kui oli soov, et pensionifondide keskmine tootlus kompenseeritaks samasugustel alustel teise sambasse jäävate inimestega.

«Teise pensionisamba peatatud sissemaksete kompenseerimist reguleerivaid seadusesätteid ei ole alust pidada põhiseadusvastaseks,» rõhutas õiguskantsler.

Arvestades, et maksete peatamist ja peatamise kompenseerimist reguleeriv seadus võeti vastu 2020. aasta 15. aprillil ja see jõustus 2020. aasta 1. juulil, oli Madise hinnangul teisest sambast lahkuda soovivatel inimestel ka piisavalt aega seadusega tutvuda, tingimusi vaagida ning nendest lähtudes otsused langetada.

«Kui teisest pensionisambast lahkuda otsustanud inimene pidas tootluse kompenseerimata jätmist vastuvõetamatuks, oli tal võimalik peatada ka enda teise samba sissemaksed. Kuni 2021. aasta 31. juulini oli võimalik teisest sambast lahkumise avaldus ka tagasi võtta,» rõhutas Madise.

«Ei saa öelda, et teisest sambast lahkumise üle otsustamiseks või selleks oli liiga vähe aega. Teavet maksete peatamise kompenseerimise üksikasjade kohta võis avalikest infokanalitest saada ka enne teisest sambast lahkumise avalduse tagasivõtmise tähtaega,» lisas õiguskantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles