Gazprom tõstis ekspordihinna prognoosi, kuna Euroopa energiakriis on süvenemas

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Gazpromi logo.
Gazpromi logo. Foto: Evgenia Novozhenina

PJSC Gazprom suurendas oma 2021. aasta maagaasi ekspordi hinnaprognoosi, andes samas märku, et Euroopa energiakriisi süvenedes võib neil tekkida raskusi tarnitavate koguste suurendamisega, vahendab Bloomberg.

Venemaa gaasihiiglane, kes on ühtlasi Euroopa suurim kütusetarnija, kordas, et nende jaoks on varude suurendamine kodumaal esmatähtis. Alles pärast seda, kui ettevõte on oktoobriks oma varud uuesti täitnud, kaaluvad nad ekspordi võimalikku suurendamist Mandri-Euroopasse, kirjutasid Wood & Co. ja BCS Global Markets eraldi märkustes reedel pärast veebiseminari Gazpromi juhtidega.

Gazprom suurendas oma kogu aasta gaasihinna prognoosi Euroopasse ja Türki eksportimiseks vahemikku 295 kuni 330 dollarit 1000 kuupmeetri kohta, kirjutas Wood & Co Venemaa uuringute juht Ildar Davletshin. Sama hinnavahemiku tõi välja ka Moskvas asuva Sova Capitali vanemanalüütik Mitch Jennings.

Nii Wood & Co. kui ka Sova Capital ütlevad samuti, et Gazprom jääb oma konservatiivse hinnangu juurde kogu aasta gaasitarnete kohta Euroopasse ja Türki, mida nähakse 183 miljardi kuupmeetri juures. 

Gazpromi keskmiste hindade uuendatud väljavaade on ettevõtte investoritele hea uudis, sest see annab märku, et tulemas võivad olla firma jaoks rekordilised kõrged dividendid, millele juba praegu annab lootust käimasolev Euroopa gaasiralli.

Euroopas valitsev energiakriis, mille põhjuseks on nõudluse elavnemise tõttu vähekseks jäänud tarned, ähvardab takistada piirkonna majanduse taastumist, suurendades ettevõtete ja majapidamiste kulusid ning kergitades inflatsiooni.

Venemaa president Vladimir Putin pakkus kolmapäeval välja, et eksport riigist Euroopasse võib 2021. aastal jõuda rekordilise tasemeni, kuid ei täpsustanud täpseid mahtusid ega seda, millal see võiks suureneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles