Kõrgeimaid makse lubav Jaapani uus peaminister on investorid araks löönud

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida.
Jaapani peaminister Fumio Kishida. Foto: TORU HANAI

Jaapani aktsiad on sel nädalal kannatanud «Kishida šoki» all, kuna välismaised fondid ja jaeinvestorid panustavad, et riigi uus peaminister taandub eelkäijate jõupingutustest muuta maailma suuruselt kolmas majandus aktsionärisõbralikumaks.

Fumio Kishida esimene kõne parlamendi ees Jaapani 100. peaministrina ei suutnud leevendada investorite muret, et tema sõnad ümberjaotamisest ja kõrgematest maksudest on aktsiate jaoks halva tagajärjega, kirjutab Bloomberg.

Kishida «Jaapani kapitalismi uus mudel» moodustas suurema osa tema kõnest, milles ta kordas kampaanialubadusi jõukuse ümberjagamiseks ning vaeste ja rikaste vahelise lõhe vähendamiseks. Tema lubadused on tekitanud muret Tokyo börsi investorite seas, kuna Nikkei 225 indeks langes varem sel nädalal kaheksa päeva järjest, mis on halvim langus alates 2009. aastast.

«Ta pole öelnud eriti midagi, mis oleks Jaapani aktsiatele hea,» ütles Saison Asset Management Co. fondijuht Tetsuo Seshimo. «Palju on juttu, mis kõlab nagu asjad läheksid tagasi «vanasse Jaapanisse» ning see hõlmab ka juttu maksude tõstmisest.»

Nikkei teatas neljapäeval, et arutelud dividendide ja aktsiate müügi pealt kogutava tulumaksu tõstmise üle lisatakse aprillis algava järgmise majandusaasta maksude korrigeerimise kavasse varem, kui paljud ootasid.

«See oleks aktsiaturu jaoks pettumust valmistav areng,» kirjutas Mizuho Securitiesi aktsiate peastrateeg Masatoshi Kikuchi neljapäeval avaldatud märkuses. «Me arvasime, et arutelud algavad järgmise aasta lõpus, pärast ülemkoja valimisi.»

Kikuchi tõi välja neli muud «peamist muret» investorite seas seoses Kishida poliitikaga, välja arvatud tema kapitalikasumimaksu idee. Esiteks võib tema poliitika olla «liiga liberaalne». Kardetakse ka, et tema valitsus ei võta oma otsustes aktsiaturgu arvesse ning et ettevõtete haldusreform võib aeglustada. Viimasena kardetakse välisinvesteeringute piiramist, kuna ta rõhub majandusjulgeolekule.

Samas loodetakse, et  31. oktoobri üldvalimised võivad olla tõusu katalüsaatoriks ning samal ajal on koroonajuhtumid langenud, kuna Jaapani vaktsineerimismäärad on tublisti kasvanud, möödudes varajastest liidritest, nagu Iisrael, USA ja Ühendkuningriik.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles