Ampler sai rahasüsti Hinrikuselt ja Tamkivilt (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Elektrirataste tootja Ampler Bikes asutaja Ardo Kaurit.
Elektrirataste tootja Ampler Bikes asutaja Ardo Kaurit. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Ampleri pikaks veninud raha kaasamine on lõpuks lõpuni jõudmas. Rahastusvooru juhtinvestoriteks saadi suurinvestorid Taavet Hinrikus ja Sten Tamkivi.

 

Ampler tuli avalikkuse ette sooviga kaasata uut kapitali juba juuli alguses, aga bürokraatliste takistuste tõttu allkirjastati alles teisipäeval leping, et selle kuu lõpuks rahastusvoor lõpetada. 

Rahastusvooru suurus on vähemalt 2,5 miljoni euro ning selle juhtinvestoriteks meelitati tuntud ettevõtjad ja investorid Taavet Hinrikus ja Sten Tamkivi. Vajaminev raha saadi täies ulatuses erainvestoritelt ehk kõrvale jäeti Funderbeami platvormil firmasse investeerinud väikeinvestorid.

«Lõplikud tingimused ja investorite täielik nimekiri avalikustatakse aktsionäridele, kui kõik on lõplikult vormistatud, kuid lepingus sätestatakse vooru täielik katmine, mis tähendab, et Funderbeami platvormil ei tehta seekord investeerimispakkumist,» põhjendab Ampleri asutaja ja juht Ardo Kaurit Funderbeamis avaldatud aruandes.

Kuna ettevõte ei soovinud luua rahastusvooru tarberks prospekti, mis oleks firma sõnul olnud liialt kulukas ja aeganõudev, küsiti raha erainvestoritelt. «Erainvestorid pakkusid, et katavad vooru täielikult, mis tähendab, et sellega kaasneb vähem vaeva ja kulusid ning me saame kiiremini keskenduda tulevikule,» selgitas Kaurit.

Sellele eelnes kuudepikkune arutelu Eesti Finantsinspektsiooniga, kes keelas Ampleril korraldada avalikku kampaaniat ilma heakskiidetud prospekti koostamiseta, kuna antud vooru suurus oli suurem kui 2,5 miljonit eurot.

«Oleks olnud õiglane, kui kõikidele olemasolevatele aktsionäridele oleks olnud juurdepääs, kuid olukord ei toetanud kahjuks seda eesmärki. Tegime kõvasti tööd, et leida täiuslik lahendus, mis hõlmaks ka olemasolevaid investoreid, kuid kuna Eesti Finantsinspektsioon ja rahandusministeerium suhtuvad konservatiivselt ELi õigusaktidesse, nägime, et seekord see ei õnnestu,» lausus Kaurit.

Raha kaasamisega loodetakse panna lõpp ettevõtte jaoks raskeks kujunenud aastale ning selle abil loodetakse Kauriti sõnul teha järgmisi edusamme ja toetada firma kasvu pika aja jooksul, mis tooks kasu kõigile aktsionäridele. 

Kauplemine Ampleri osakutega jätkub Funderbeami platvormil pärast vooru lõpuleviimist ja tingimuste avalikustamist ehk umbes 2 kuni 3 nädala pärast.

Septembri tulemused valmistasid pettumuse

Septembris oli Ampleri käive 762 100 eurot, mis on nende madalaim tulemus alates jaanuarist. Ettevõtte septembri müügi kasv langes 4 protsenti võrreldes nii eelmise aasta sama perioodiga, kui ka eelmise kuuga.

Ardo Kaurit tunnistas, et Septembri müüginumbrid ei olnud kaugeltki nii head kui loodeti, kuid nad loodavad, et oktoobris läheb oluliselt paremini ning seda tänu suurele sügiskampaaniale Saksamaal ja Šveitsis, mis algas sel nädalal.

«Kuna meil on sel aastal olnud raske aeg jalgrataste kokkupanekuks ja müügiks, peame nüüd hooajaväliselt pingutama, et asjad toimuksid,» selgitas Kaurit.

Kaurit on tuleviku suhtes siiski optimistlik: «Tarnemaailm on ikka veel karm, aga tõesti tundub, et meil läheb juba hästi. Oleme harjunud aeglasemate protsesside ja mõningate viivitustega ning oleme lihtsalt püüdnud turvalisemalt mängida ja nendega arvestada. See on ikka veel riskantne, kuid me oleme siiski piisavalt kindlad, et jätkata oma kasvu.»

Ampler on liikunud oma fookusega suuresti juba 2022. aasta planeerimisele ja ettevalmistustele, mil loodetakse toota palju rattaid ning plaanitakse avada ka uusi müügisaale. Ettevõttel on käsil ka uue tehase kavandamine, mis peaks valmima 2023. aasta lõpuks ning seal loodetakse toota vähemalt 100 000 jalgratast aastas.

Ampleri majandustulemused.
Ampleri majandustulemused. Foto: Ampler
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles