Toornafta hind püstitas viimase kolme aasta rekordi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Statoili naftapuurplatvorm Stavangeri lähedal Norras.
Statoili naftapuurplatvorm Stavangeri lähedal Norras. Foto: Nerijus Adomaitis

Brenti naftafutuurid ületasid 85 dollarit barreli kohta esimest korda alates 2018. aasta oktoobrist, mis on viimane verstapost ülemaailmses energiakriisis, mis on toonud kaasa hindade hüppelise tõusuy, vahendab Bloomberg.

Toornafta futuurid on viimastel nädalatel hüppeliselt tõusnud, kuna maagaasi hinnad on jõudnud rekordite tasemele. Neljapäeval ütles Rahvusvaheline Energiaagentuur, et kriis kandub üle naftaturgudele ja võib lähikuudel suurendada nõudlust 500 000 barreli võrra päeva kohta. See süvendab varude vähenemist, kuna OPEC ja selle liitlased leevendavad tootmispiiranguid aeglases tempos.

Nõudlus on elavnenud seoses COVID-19 pandeemiast taastumisega, mida on veelgi suurendanud elektritootjad, kes on pöördunud kalli gaasi ja kivisöe asemel kütteõli ja diislikütuse poole. Samal ajal peaks naftavarude järsk vähenemine Ameerika Ühendriikides ja OECD liikmesriikides hoidma ülemaailmse tarnekoormuse pingelisena.

Kõigi toodete hinnatõus, alates naftast ja gaasist kuni kivisöeni, tõstab ülemaailmset inflatsiooni ja esitab poliitikutele väljakutse. Kuigi see aitab suurendada nafta tootjariikide tulusid, võib see aeglustada majandust, mis on väljumas pandeemiast põhjustatud langusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles