Suur aktsialõhe: rikkaimad ameeriklased omavad tervelt 89% börsiaktsiatest

Liina Laks
, reporter
Copy
Rolexi käekellad Šveitsi poes. Föderaalreserv arvutas välja, kui palju rikkamaks USA rikkad pandeemia ajal muutusid
Rolexi käekellad Šveitsi poes. Föderaalreserv arvutas välja, kui palju rikkamaks USA rikkad pandeemia ajal muutusid Foto: Arnd /Scanpix

Värsked USA föderaalreservi andmed näitavad, kuidas rikkamad pandeemia ajal aina rikkamaks muutusid.

Förderaalreservi andmete järgi omavad nüüd 10 protsenti rikkaimatest ameeriklastest tervelt 89 protsenti börsiaktsiatest. Sealjuures omab kõige rikkam üks protsent sealjuures 54 protsenti aktsiatest, vahendavad CNBC ja The Street. Kollektiivselt omab rikkaim üks protsent tervelt 32 protsenti varandusest, mis on USA jaoks uus rekord.

Ülejäänud 90 protsenti ameeriklastest omavad kollektiivselt 11 protsenti aktsiaid, vähem kui enne pandeemiat.

Vähe sellest, et vaesemad omavad vähem, ka nende vara kasvab palju aeglasemalt. CNBC tõi välja, et kui rikkaim 10 protsenti kasvatas pandeemiaajal oma vara 43 protsendi jagu, siis vaesemad 90 protsenti vaid 33 protsendi jagu. Kui rikkaim üks protsent kasvatas oma vara pandeemia ajal rohkem kui 6,5 triljoni dollari jagu, siis ülejäänud 90 protsenti vaid 1,2 triljoni dollari jagu.

Urban-Brookings maksupoliitika keskuse vanempartner Steven Rosentahl nentis, et kuigi aina rohkem noori tuleb turgudele peale, osalt ka tänu kauplemisäppidele, nagu Robinhood, siis varade kontsentratsioon liigub aina rohkem rikkama ülemise otsa kätte. See tuleb osaliselt ka sellest, et uued turuosalised pidid ostma vara kallimalt, kui need, kes said seda varem teha. Peale selle on rahalises mõttes suur vahe, kas aktsia tõusult saab kasu lõigata, panustades kohe miljon dollarit või pead 100 dollariga alustama. Robinhoodi keskmine kauplemiskonto suurus on CNBC andmetel 4500 dollarit.

Kui aktsiatest kaugemale vaadata, on varade jagunemine samuti väga ebaühtlane: rikkaim 10 protsenti elanikkonnast omab lisaks 89 protsendile aktsiatest 45 protsenti olemasolevast kinnisvarast, 54 protsenti pensionisüsteemis olevast rahast ning 85 protsenti eraäridest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles