GALERII Kinnisvaraarendaja Hepsor on alustanud ettevalmistusi börsile minekuks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hespori omanikud Henri Laks, Andres Pärloja, Lauri Meidla, Kristjan Mitt.
Hespori omanikud Henri Laks, Andres Pärloja, Lauri Meidla, Kristjan Mitt. Foto: Raigo Pajula

Eesti kapitalil põhinev kinnisvaraarendusettevõte Hepsor kavatseb viia lähiajal läbi oma aktsiate esmase avaliku pakkumise ja noteerida aktsiad Nasdaq Tallinna börsi Balti põhinimekirjas.

Pakkumisega soovib Hepsor anda Balti piirkonna investoritele võimaluse investeerida Eesti ja Läti turul tegutsevasse kiire kasvuga kinnisvaraarendusettevõttesse. Kaasatud vahendeid plaanib ettevõte kasutada juba kavandamisel olevate arenduste rahastamiseks. Ettevõtte portfellis on ettevalmistusfaasis 20 uut arendusprojekti kogupindalaga 140 000 ruutmeetrit.

«Hepsor tegutseb täna selle suunas, et aktsiate esmane avalik pakkumine leiaks aset järgneva paari kuu jooksul,» ütles Hespori juhatuse esimees Henri Laks. «IPO käigus on kavatsus raha kaasata umbes 10 miljonit eurot. Kõik tänased Hepsori suurosanikud jäävad ettevõtte juurde ka tulevikus. Tänased osanikud avaliku pakkumise käigus ettevõttest kapitali välja ei võta ehk oma osa ei müü.»

Pakkumise korraldajana tegutseb AS LHV Pank.

Pakkumise täpne ajakava sõltub muu hulgas valitsevatest turutingimustest ja finantsinspektsioonilt vajalike kinnituste saamise ajastusest.

Hepsori juhatuse liikme Henri Laksi sõnul on ettevõtte praegune hea seis pikaajalise sihikindla töö tulemus. «Meie arendusportfell on kohaliku turu kontekstis väga tugev, tänu millele näeme oma ettevõtte kiire kasvu jätkumist. Ka neile, kes pole seni investeerimise eesmärgil kinnisvara soetanud, on meie aktsiate märkimisel osalemine hea võimalus Eesti kinnisvaraturu kiirest arengust osasaamiseks,» rääkis Laks, lisades, et kuna ettevõte keskendub kasvule, tuleb arvestada, et Hepsorist ei saa lähiaastatel dividendiaktsiat.

Hepsori käive kasvas 2020. aastal 98%, ulatudes 38,8 miljoni euroni. Ettevõtte puhaskasum kasvas samal perioodil 115% 2,9 miljoni euroni. Hepsor on viimasel neljal aastal (2017-2020) olnud Eestis pidevalt nelja suurema elukondliku arendaja hulgas. Eelmisel aastal oldi 277 müüdud uue korteriga turul teisel kohal. Samuti tegeleb Hepsor rohebüroode arendamisega, kus on esimesena Balti riikides võetud kasutusele mitmeid uuenduslikke ja keskkonnasäästlikke insenertehnilisi lahendusi.

2020. aasta oli edukas ka kontserni Läti ettevõtetele, kus müügitulu ulatus 4,9 miljoni euroni, moodustades ligi 13 % kontserni müügitulust.

Ettevõtte suurematest ja tuntumatest arendusprojektidest on ettevalmistusfaasis Põhja-Tallinnas Manufaktuuri Kvartal, kuhu rajatakse kaks kortermaja kokku 154 korteriga ning rekonstrueeritakse olemasolev Balti Manufaktuuri tehasehoone äripindadega korterelamuks kokku 400 korteri ja 6 000 m2 üüritava äripinnaga.

Suurematest arendusaladest on Tallinnas ehitustööd alanud uue kavandatava Tallinna Haigla lähistel, kuhu rajatakse järgnevate aastate jooksul kokku 450 korterit. Riias on alustatud 3800 ruutmeetri kontor-ladu tüüpi äripinna arendamisega Ulbrokase tänaval ning 120 korteriga elamu arendusega Kuldigase tänaval.

Hepsori kontserni asutajad ja omanikud on Andres Pärloja (33,25%), Kristjan Mitt (33,25%), Henri Laks (16,6%) ning finantsinvestorina on kaasatud Lauri Meidla 16,9% osalusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles