Uus IPO ⟩ Eesti investorid saavad varsti märkida Läti tanklaketi aktsiat

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Virši tankla
Virši tankla Foto: Virši

Läti finants- ja kapitalituru komisjon (FKTK) kinnitas Läti tanklaketi ja sealhulgas alternatiivkütuseid pakkuva Virši aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO) prospekti. Virši aktsiaid saavad märkida kõik Balti riikide elanikud alates 25. oktoobrist kuni 5. novembrini.

Avalikult pakutavate aktsiate maht on kuni 1 509 121, mida on võimalus suurendada 226 368 aktsia võrra ehk 1 735 489 aktsiani. Ühe aktsia hind on 4,49 eurot ja minimaalne investeering on üks aktsia.

IPO tulemusena kavatseb Virši kaasata kuni 6,9 miljoni eurot, millest suurema osa panustab alternatiivsete kütuseliikide pakkumisse ja taristu parandamisse. Ettevõtte eesmärk on parandada surumaagaasi (CNG), biometaani ja elektriautode laadimispunktide kättesaadavust Lätis. Kavas on ka töötada välja nüüdisaegsed IT-süsteemid ja päikeseenergia tootmise lahendused.

«Meid iseloomustab 26-aastane valdkondlik kogemus, uuenduslikud lahendused ja ambitsioonikad kasvuplaanid, mida kavatseme ellu viia tänu börsil kaasatud kapitalile. Virši viimaste aastate majandustulemused kajastavad veenvat kasvu nii ettevõtte kasumlikkuse kui ka turuosa suurendamisel. Meie eesmärk on jätkata ettevõtte strateegilise plaani elluviimist, et saada järgmise 3–5 aasta jooksul turuliidriks,» rääkis Virši juhatuse esimees Jānis Vība.

Ta lisas, et Euroopa Liidu kliimapoliitikat silmas pidades pööravad ka nemad erilist tähelepanu alternatiiv- ja keskkonnasõbralikumate kütuste segmendis oma positsiooni tugevdamisele.

Investorid lülitatakse lojaalsusprogrammi

«Lõime ka Virši investorite lojaalsusprogrammi, et võimaldada investoritele meie tanklavõrgustikust kütuse ja muude kaupade ostmisel eripakkumisi. Vähemalt 100 aktsia soetanud investor saab 7 senti allahindlust iga kütuseliitri pealt ning 30% allahindlust suupistete, kohvi ning ka autohooldustoodete, korduvtäidetava tuuleklaasivedeliku ja autopesula puhul. Investorite lojaalsusprogrammi pakkumisi kavatseme regulaarselt täiendada ning sellest osalisi teavitada,» selgitas Vība.

2021. aasta esimese kuue kuuga kasvas ettevõtte konsolideeritud kasum 61%, rekordilise 2,6 miljoni euroni, mida on ligi miljon eurot enam kui 2020. aasta samal perioodil. 2020. aasta esimese poolaastaga võrreldes on Virši käive kasvanud 20%. 2021. aasta esimesel poolaastal ulatus ettevõtte EBITDA 4,5 miljoni euroni, kasvades 31%. Võttes arvesse praegust kasvutrendi on Virši finantseesmärk jõuda vähemalt 9 miljoni euro EBITDA tasemeni 2021. aastal.

Virši IPO finantskonsultandiks on LHV Pank ja juriidiliseks konsultandiks advokaadibüroo Eversheds Sutherland Bitāns. Virši IPO prospektiga on võimalik tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles