Uued petuskeemid: kümneid miljonäre ähvardab Saksamaal kohus

Liina Laks
, reporter
Copy
Kümneid Saksamaa miljonäre kahtlustatakse suurejoonelises maksupettuses
Kümneid Saksamaa miljonäre kahtlustatakse suurejoonelises maksupettuses Foto: MURAD SEZER/SCANPIX

Saksamaal tekkis uus maksuskandaal, kui prokuratuur teatas, et kahtlustab 44 riigi ülirikast maksudest kõrvalehoidmises.

Handelsblatt kirjutas sel nädalal, et kolm prokuratuuri on uurivad kümneid ülirikkaid, keda kahtlustavad suurejoonelises maksude kõrvalhoidmises, millega tekitati riigile sadu miljoneid eurosid kahju.

Maksudest kõrvalenihverdamiseks kasutati väidetavalt uusi nippe maksudega trikitamiseks, aga milliseid, see veel selge pole. Teada on, et oma vara ja sissetulekud muudeti kunstlikult tegelikust väiksemaks, et vähem makse maksma peaks. Samuti paisutati oma kahjumeid. Appi võeti derivatiivid ja väärtpaberid ning panuseid tehti nii, et lõpuks tuleks kasumi- ja kahjumiaruandes rasvane null välja, kirjutas Frankfurter Allgemeine.

Münchenis olevat toimunud selline skeem, et üks nõustamisfirma, kes maksudest kõrvalenihverdamise abi pakkus, lõi selleks uue ettevõtte, ostis sinna kahjumis väärtpabereid ning müüs siis kahjumis oleva firma rikastele miljonäridele maha, et nood saaksid maksuametlike kahjumit näidata.

Hetkel süüdistab Müncheni prokuratuur 44 rikast maksumaksjat ja nende nõustajat ning septembrikuus said võimud ka läbiotsimisload. Arvati, et nood tegid riigile 500 miljoni euroga külma.

See pole veel kõik, sest Frankfurdi prokuratuur kahtlustab maksudest kõrvalehoidmises veel 20 miljonäri. Frankfurter Allgemeine Zeitung räägib juba sajast kahtlusalusest. Mis nendest saab, pole veel selge - Saksamaa meedia andmetel uurimine alles käib.

Maksudest kõrvalehoidmine on Saksamaal nii levinud, et riik hindab kahjusid kümnete miljardite eurodega. Kui palju täpselt kõrvale läheb, on raske öelda: Süddeutsche Zeitungile ütlesid erinevad eksperdid, et see summa algab vähemalt 80 kuni 150 miljardist eurost aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles