Maailma üks suurim naftaeksportija tahab emissioonid nulli viia

Liina Laks
, reporter
Copy
Saudi Aramco naftahoidla
Saudi Aramco naftahoidla Foto: Ahmed Jadallah/Scanpix

Saudi Araabia kroonprints teatas täna, et tahab riigi kliimaneutraalseks muuta.

Naftariigi liikumine kliimaneutraalseks maaks ei toimu mõistagi üleöö: Saudi Araabia kroonprints teatas, et sihiks on seatud 2060. aasta, vahendab Reuters.

Juba kevadel teatas naftariik, et soovib kasvuhoonegaase vähendada ning selle tarbeks on riigil plaan suuri investeeringuid teha. Üks viis on investeerida taastuvenergiasse, sest 2030. aastaks soovib riik katta poole oma energiavajadusest taastuvenergiaallikate kaudu. Lisaks soovib kõrberiik istutada miljoneid puid.

Ohtu maailma energiajulgeolekule Saudi Araabia sihis ei nähta. Riigi hinnangul vajab maailm veel järgnevatel aastakümmetel Saudi Araabia naftat. Saudi Araabia on ühes USA ja Venemaaga maailma suurimate naftat eksportivate riikide esikolmikus.

Reutersiga rääkinud eksperdid ütlevad, et veel on vara Saudi Araabia taastuvenergiaprojekte hinnata. Käesoleva aasta aprillis avati esimene taastuvenergiatootmine ning augustis avati riigi esimene tuulepark. Riik on teatanud 5 miljardit dollarit maksva mineva vesinikutehnoloogial põhineva energiatootmise rajamise plaanist.

Saudi Araabia pole oma kursiga ainus. Hiljuti teatasid ka Ühendemiraadid, et soovivad saada 2025. aastaks energiabilansi osas nullemissiooniga riigiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles