Investor Mari ei märgi Virši aktsiat, kuigi Lätis saaks kütust soodsamalt

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: .

Kuigi mul jäi raha Enefit Greeni märkimisest üle, ei osale ma Läti tanklaketi Virši aktsiate märkimisel.

Läti tanklakett meelitab aktsiaid märkima suure kasumikasvuprognoosi kõrval ka praktilisema hüvega, lubades vähemalt saja aktsia ostjatele tanklakaarti, millega saab kütuseliitrilt või kilogrammilt seitse senti hinnast maha. 

100 aktsia märkimine läheks maksma 449 eurot. Ma ei ela Läti piiri lähedal, seega pole ka põhjust Läti vahet pendeldada. Seetõttu ei saaks ma erinevalt Läti ja piiriäärsetest aktsionäridest sooduspakkumist kasutada. Lätlastest aktsiamärkijatele võib see olla lisamotivaator.

Viršist ei saa suurt dividendi maksvat aktsiat, kuna kasumist vaid kuni 20 protsenti makstakse välja dividendideks.

Aktsia hinna ja käibe suhtarvu näit on 2,8 ning viimati avaldatud 12 kuu tulemuste põhjal hinna ja kasumi suhtarvu näit 13,1. See pole kallis. Kompanii enda prognoos näeb ette, et 2024. aastal teenitakse 9 miljoni eurone puhaskasum, ehk ettevaatav tolle aasta P/E oleks 7,5. Prognoosidega on sedasi, et need võivad, kuid ei pruugi täituda.

Kuna Tallinna börsile on oodata veel müriaadi uustulnukaid, siis hoian püssirohu kuivana. Vaatame, kuidas aktsial hakkab börsil minema. IPOst aktsiate märkimine pole ainus võimaluse aktsionäriks saada, sest aktsiat saab tulevikus ka börsilt osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles