USA keelab julgeolekukaalutlustel Hiina börsiettevõttel riigis tegutsemise

Copy
USA president Joe Biden jätkab Donald Trumpi karmi joont Hiina telekomiettevõtete suhtes
USA president Joe Biden jätkab Donald Trumpi karmi joont Hiina telekomiettevõtete suhtes Foto: Tingshu Wang/Reuters/Scanpix

USA keelas teisipäeval põhjendusega murele riikliku julgeoleku pärast Hiina telekomifirmal China Telecom Ühedriikides tegutsemise, pingestades veelgi suhteid kahe suurriigi vahel.

Samm on järjekordne etapp pikka aega kestnud vastasseisus, mille taga on erimeelsused Taiwani, Hongkongi, inimõiguste, kaubanduse ja tehnoloogia küsimuses.

USA president Joe Biden on asunud rakendama suhetes Pekingiga kõva käe poliitikat, mis iseloomustas ka tema eelkäijat Donald Trumpi.

Föderaalne kommunikatsioonikomisjon (FCC) andis teisipäeval ettevõttele China Telecom Americas korralduse lõpetada 60 päeva jooksul ligi 20 aastat kestnud tegevus Ühendriikides.

Firma omandisuhted ja Hiina valitsuse kontroll selle üle tekitavad tõsiseid riikliku julgeoleku ja õiguskaitseohte, ütles FCC avalduses.

Põhjenduseks öeldi, et China Telecom annab Pekingile võimaluse pääseda ligi USA kommunikatsioonile, seda talletada ja häirida, mis omakorda võimaldab neil tegelda spionaaži ja muu Ühendriike kahjustava tegevusega.

«FCC otsus valmistab meile pettumuse,» ütles China Telecomi pressiesindaja Ge Yu Bloomberg Newsi teatel. «Me kavatseme kasutada kõiki võimalusi oma klientide teenindamise jätkamiseks.»

China Telecom on Hiina suurim fikseeritud liini operaator. Firma kanti jaanuaris president Donald Trumpi määruse alusel New Yorgi börsilt maha. Sama saatus tabas ka mitut teist Hiina riiklikku telekomifirmat, nende seas China Mobile ja China Unicom.

Trumpi määrusega keelati ameeriklastel investeerida ettevõtetesse, mida kahtlustatakse seotuses Hiina sõjaväe või julgeolekuaparaadiga.

Augustis läks China Telecomi Shanghai börsile, kus tema aktsia väärtus kerkis 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles