Maailma esimese margiga dokumenti pakutakse oksjonil miljonite eurode eest

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Haruldase postiajaloolise dokumendi eest tuleb eeldatavasti välja käia suurusjärgus 5-7 miljonit eurot
Haruldase postiajaloolise dokumendi eest tuleb eeldatavasti välja käia suurusjärgus 5-7 miljonit eurot Foto: Isaac Lawrence/AFP/Scanpix

Maailma esimese ehk legendaarse musta penni margiga postiajaloolist dokumenti müüakse Sotheby’se oksjonil eeldatava 4-6 miljonit naela ehk 4,7-7,1 miljoni euroga hinnaga.

1840. aastast pärit briti mark pole sugugi haruldane, kuid tegemist on dokumendile kleebitud eksemplariga, mille puhul saab öelda, et tegemist on ühe varasema kasutusega 10. aprillil 1840 ehk enne margi käibele laskmist.

Kokku trükiti 68 808 000 musta pennimarki 286 700 poognas, kuid Warwick & Warwicki andmetel on nendest markidest tänase päevani säilinud umbes 2% ehk suurusjärgus 1,3 miljonit musta pennimarki.

Postiajaloo harulduse oksjon toimub 7. detsembril.

Dokument on pärit Šoti poliitiku ja Briti postiteenuste reformija Robert Wallace’i arhiivist. Kirjade saatmisel sai antud marki hakata kasutama alates 6. maist 1840.

Tegemist võib olla esimesest margipoognast pärit margiga. Ülejäänud kaks samast poognast pärit marki on Briti postimuuseumi kogus.

«Wallace allkirjastas ja dateeris margiga dokumendi, mis annab kinnitust, et see oli kõige esimeste markide seast pärit eksemplariga,» ütles ärimees ja filatelist Alan Holyoake Reutersile.

Holoyake’i valdusesse jõudis Wallace’i dokument umbes kümne aasta eest. Ta käivitas kolme aastase uurimisprojekti, et teha kindlaks, kas tegemist on ehtsa dokumendiga. Filateeliaorganisatsioonid kinnitasid sertifikaatidega, et tegemist on ehtsa dokumendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles