SUURÜLLATUS ⟩ Tallink teenis kasumi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tallink ostab igal aastal laevakütust saja miljoni euro eest.
Tallink ostab igal aastal laevakütust saja miljoni euro eest. Foto: Sander Ilvest

Tallink, mis on alates 2020. aastast koroonakriisist tugevalt mõjutatud, teatas esimesest kasumlikust kvartalist alates pandeemia puhkemisest.

Grupi puhaskasumiks kujunes 5,5 miljonit eurot võrreldes mullu kolmanda kvartali 23,9 miljoni eurose puhaskahjumiga. Grupi müügitulu kasvas 18,6%, 170,5 miljoni euroni. Suurima panuse müügitulu suurenemisse andsid laevade pardakauplused ja -restoranid, piletimüük ja laevade prahtimisest saadud tulu.

Ettevõte tugevdas likviidsuspositsiooni, võttes välja laenu Nordic Investment Bank pangast ja viis läbi täiendava ettevõtte aktsiaemissiooni. See võimaldas kontsernil tuua sisse lisakapitali ja luua puhver eelseisvaks keeruliseks turismi madalhooajaks. Ettevõtte likviidsuspuhver (raha, raha ekvivalendid ja kasutamata arvelduskrediit) oli 30. septembri seisuga 252,5 miljonit eurot (2020. aasta 30. septembril 115,0 miljonit eurot).

Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene
Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene Foto: Sander Ilvest

«Hoolimata kõrgetest kütusehindadest ja koroonapandeemia jätkuvast mõjust kogu majandussektorile ja meie ettevõttele, on meil õnnestunud teenida esimest korda kvartaalset kasumit alates koroonapandeemia algusest,» ütles Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene. «See tulemus on esimene valguskiir viimase pooleteise aasta jooksul, mil ettevõtte kogukahjum on kokku ulatunud üle 151 miljoni euro.»

Nõgene lisas, et kvartali finantstulemusi toetas ka mõne laevaliini taasavamine esimest korda pärast pandeemia algust 2020. aasta märtsis ning kahe laeva lühiajaline prahtimisleping.

«Esimest korda alates 2020. aasta kevadest oli meil olukord, kus ainult üks laev seisis sadamas tööta ja kõiki teised laevad olid töös, mis tähendas meile müügitulu ja tööd meie inimestele, keda oli kolmanda kvartali lõpuks ligi 4500,» lisas Nõgene.

Kuigi kolmanda kvartali tulemused annavad Nõgene sõnul Tallinkile lootuskiire, on siiski kohe algamas madalhooaeg, ning koroonastatistika ja kõrged kütusehinnad ennustavad, et ees seisab veel üks raske talv.

«Seetõttu on võetud laenud ja ettevõtte aktsionäride poolt – keda kolmanda kvartali lõpuks oli juba üle 34 800 – tehtud täiendavad investeeringud ettevõttesse meile väga vajalikud, et tagada pikaaegne jätkusuutlikkus ja piisav puhver eelseisvateks rasketeks talvekuudeks ja madalhooajaks,» kommenteeris Nõgene ja lisas: «Oleme lootusrikkad, et 2022. aasta hiliskevadel või varasuvel võime näha üldise olukorra paranemist ning loodame näha olulist reisijate arvu kasvu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles