Tarneraskused vähendasid Apple'i tulusid ja läksid firmale maksma 6 miljardit dollarit

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Apple'i logo.
Apple'i logo. Foto: John G. Mabanglo

Apple'i aktsia kukkus, kuna maailma suurima ettevõte majandustulemused jäid ülemaailmse kiibikriisi tõttu oma kasumiprognoosidele alla, mis nende sõnul kestab ka pühade ajal.

 

Apple'i aktsia langes tulude mahajäämuse tõttu pea 3 protsenti, kuigi eelnevatel kvartalitel oli ettevõte ületanud oma prognoose suurelt, vahendab Financial Times.

Apple'i tegevjuht Tim Cook ütles, et oodatust suuremad tarneraskused läksid ettevõttele kolme kuu jooksul kuni septembrini maksma 6 miljardit dollarit, lisades, et puudujäägid lähevad veelgi kallimaks pühade ajal, mis on aasta kõige tulusam aeg. Cook ütles investoritele, et tarneraskused mõjutavad iPhone'e, iPad'e ja Mac arvuteid, viidates kiipide puudusele ja Covidiga seotud tootmishäiretele Kagu-Aasias.

Ettevõte teatas 83,4 miljardi dollari suurusest tulust oma neljandas kvartalis, mis on 29 protsenti suurem kui aasta tagasi, kuid jääb oodatust (84,3 miljardit dollarit) väiksemaks. Puhaskasum ületas siiski ootusi, kasvades tänu suurema kasumiga teenuste kasvule 62 protsenti 20,5 miljardi dollarini, võrreldes prognoositud 20,2 miljardi dollariga.

Käesolev aasta on Apple jaoks olnud siiski edukas. Viimase 12 kuu jooksul teenis Apple esmakordselt üle 1 miljardi dollari majandusaasta kohta. Tulud kasvasid 33,3 protsenti 365,8 miljardi dollarini, mis on kiireim kasvutempo alates 2012. aastast. Puhaskasum jõudis aasta jooksul 100 miljardi dollari lähedale, kasvades 64,9 protsenti 94,7 miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles