Putini antud käsk kukutas järsult Euroopa gaasihindasid (18)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel

Alates 8. novembrist soovib Vladimir Putin tarnida Euroopasse rohkem Venemaa gaasi, millele reageerisid turud koheselt.

Pärast Venemaa presidendi Vladimir Putini korraldust suurendada gaasitarned Euroopasse, on hind Hollandi TTF gaasiturul järsult langenud. Kolmapäevast kuni reedeni langes hind umbes neljandiku võrra alla 70 euro megavatt-tunni kohta. Reedese kauplemispäeva lõpuks oli hind langenud 66,10 euroni.

Briti järgmise kuu maagaasi futuurid langesid nädala jooksul sama järsult. Briti järgmise kuu maagaasi futuurid langesid nädala jooksul sama järsult. Mõlemad hinnad saavutasid 6. oktoobril rekordkõrgused: TTF hind tõusis sel ajal näiteks 162,125 euroni. Sellest ajast alates on need taas langenud, kuid on endiselt tunduvalt kõrgemal kui suve alguses, kirjutab Der Spiegel.

Kõrgete gaasihindade põhjuseks peetakse mitme teguri kombinatsiooni. Esiteks on kiire ja tugev majanduse elavnemine suurendanud nõudlust gaasi järele kogu maailmas. Sellele lisandusid tuulevaikne kevad Euroopas ja hüdroelektrijaamade katkestused põua tõttu Hiinas ja Põhja-Euroopas. Lisaks ei olnud paljude EL-i riikide gaasihoidlad enne talve piisavalt täidetud.

Sellesse kõigesse oli segatud mure, et Venemaa ei kompenseeri seekord kõrgenenud nõudlust suuremate tarnetega, nagu nad on teinud varasematel aastatel, sest Kreml soovis paljude ekspertide sõnul avaldada survet vastuolulise Nord Stream 2 gaasijuhtme kiiremaks kasutuselevõtuks.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles