Strateeg: tuleb aastalõpu börsiralli, aga järgmine aasta saab olema hirmutav

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mida toob aastalõpp ja järgmine aasta New Yorgi börsile?
Mida toob aastalõpp ja järgmine aasta New Yorgi börsile? Foto: AFP/SCANPIX

Wells Fargo Securitiese aktsiastrateegia juht Chris Harvey: selle aasta USA S&P 500 aktsiaindeksi hinnasiht on 4825 punkti, kuhu on reedese sulgemisväärtuse alusel 4,8 protsenti tõusuruumi.

Kena aastalõpu põhjus on oodatav aastalõpuralli, kuid siis ootab ees 2022. kaotuseaasta.

«Aktsiad tõusevad jätkusuutmatu tasemeni ja siis hakkab aktsiaturg sulama,» ütles ta CNBCile. «Aktsiaid ei toeta nendelt tasemetelt enam fundamentaalnäitajad ega väärtustasemed.»

Nii S&P 500, Nasdaq kui ka Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetasid läinud nädala rekordkõrgustes.

«Paljude investorite arvates on praegu turg kindel,» ütles ta. «On küll olnud tagasilööke, kuid neile on vastu peetud. Ja sellest on tingitud FOMO (kartus börsiralli maha magada) efektist, mis on toonud kaasa suure kindlustunde.»

Tema sõnul ollakse pullituru (tõusutrendiga turu) hilises faasis, kus salastaarideks on finantssektori esindajad, kes saavad tuult tiibadesse keskpanga eeldatavast karmimast rahapoliitikast.

«Kasvab intressimäärade tõususurve, mis on pankadele hea,» rääkis ta. «Meile meeldivad toimivad investeerimisideed, mitte lõhkenud lugude ostmine. Me ei soovita tegeleda põhjaõngitsemisega.»

Tema sõnul on üllatav, et inimesed peavad hooaktsiateks tehnoloogiaaktsiaid, kuid see pole tõsi. Kui vaadata hooindeksit, siis sellest 20 protsenti on pangad ja kolm kümnest suuremast investeeringust on pangad.

Kui aktsiaturul tuleb tuleval aastal kukkumine, siis ei jää see mehe sõnul pikaajaliseks, pigem käib jutt kolme- kuni kuuekuulisest allakäigust. Tema sõnul peaks tuleva aasta teine kvartal karmima USA keskpanga rahapoliitika, aeglustuva kasvu ja USA vahevalimistest tingitud kasvava ebakindlusega käivitama 10-protsendise korrektsiooni.

«Ma ei salli seda ütlust, kuid ütlen seda siiski,» lausus ta. «Müü maikuus ja mine börsilt minema. Hiliskevadel ja suve algul on kasulik mängida kaitsvalt.»

Harvey tuleva aastalõpu S&P 500 indeksi hinnasiht on 4715 punkti ehk madalamal kui selle aasta oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles