Lagarde: Euroopa Keskpank ei tõsta väga tõenäoliselt tuleval aastal intressi (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Christine Lagarde Euroopa Keskpanga pressikonverentsil
Christine Lagarde Euroopa Keskpanga pressikonverentsil Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Euroopa Keskpank peab väga ebatõenäoliseks tuleval aastal intressitõusu, kuna inflatsioon on liiga madal, ütles keskpanga juht Christine Lagarde.

Selle sõnumiga suutis ta suruda investorite intressi tõusu panuseid maha. Finantsturgudel pakuti, et juba tuleva aasta oktoobris tõuseb intress.

«Kuigi inflatsioon on tõusnud, on keskpika inflatsiooniprognoosi kohaselt hinnatõus madal,» rääkis ta. «On väga vähetõenäoline, et intressi tõstmiseks vajalikke kolme tingimust ei täideta ka tuleval aastal.»

Läinud nädala Lagarde'i sõnum kukkus läbi. Ta ei suutnud turgu tagasi suruda ja panna investoreid omaks võtma keskpanga vaadet. 

Lagarde sundis viimastel nädalatel tõusnud võlakirjaintresse taanduma. Ta hoiatas, et keskpank jätkab laenukulude all hoidmiseks erakorralist varade kokkuostuprogrammi. «Ajal, kui ostujõudu niigi pitsitavad suuremad elektri ja küttearved, pole finantseerimisolude karmistamine soovitatav,» lausus ta.

Finantsturgude osalised ja Euroopa Keskpank võitlevad, kumma sõna jääb inflatsiooni puudutavas küsimuses peale.

Euroopa Keskpanga vaate kohaselt taandub inflatsioon peagi praeguselt neljalt protsendilt. Euroopa Keskpanga inflatsioonieesmärk on kaks protsenti. Investorid aga panustavad sellele, et inflatsioonilised surved on tugevamad ja kestvamad, mis viivad rahapoliitika karmistamiseni, kirjutab Reuters.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles