Keskpangad on investorid ära hellitanud ja mängivad nüüd tulega

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bundesbank ei andnud saksa marga ajal paarikümnel aastal mingeid vihjeid selle osas, mida on plaanis teha. Investorid ja turuosalised pidid ise mõtlema, võimalusega eksida.
Bundesbank ei andnud saksa marga ajal paarikümnel aastal mingeid vihjeid selle osas, mida on plaanis teha. Investorid ja turuosalised pidid ise mõtlema, võimalusega eksida. Foto: imago images/Stefan Zeitz/Scanpix

Investorid on ära hellitatud keskpankade püüdega kontrollida turuosaliste vaateid. Seetõttu indikeerivad keskpangad, mis on tulevikus plaanis intresside või laiemalt rahapoliitika osas. Ikka selleks, et finantsturgudel ei toimuks ehmatusi.

Kuid olukord pole kogu aeg selline olnud.

Näiteks Saksamaa keskpank Bundesbank harrastas 1980ndatel ja 1990ndatel poliitikat, kus lajatati üllatusotsustega. Põhjendati avatud kaartidega otsuseid, kuid ei öeldud kunagi, mis võiks olla järgmine samm.

Sarnane oli ka USA keskpanga tegevus. Kui Föderaalreservi juht oli Alan Greenspan, olid tema sõnumid nii segased, et nende lahti dešifreerimisega tegeles pankades ja investorite juures terve Föderaalreservi jälgijate armee, kirjutab Reuters. 

Eks tõlgendusega ka eksiti. Greenspan ütles kord, et te ei saanud tõenäoliselt aru, mida ma ütlesin.

Tänu vajadusele ise mõelda ja mitte kuulata keskpankade ootuste seadmisi, olid riskipreemiad kõrgemad. Ebakindlus on väga oluline hinnaelement. Keskpangad säilitasid endale õiguse vajadusel tegutseda.

Kuna keskpankade indikatsioonid alandasid turgude pikaajalist ebakindlust, viis see suurema riskivõtmiseni. Loodud likviidsus valgus justkui palavikulises mullistumise eufoorias riskantsetesse aktsiatesse ja krüptovaradesse.

Nüüd kasvab aga ebakindlus, kuna inflatsioon on suur küsimärk. See võib keskpanku panna tegutsema või probleemi ignoreerima.

Kui osa investoreid on arvamusel, et odav raha kestab igavesti, siis Kanada keskpank teatas ootamatult, et lõpetab võlakirjade ostmise, ja signaliseeris, et juba tuleva aasta algul tuleb intressitõus. Austraalia keskpank loobus sellel nädalal 0,1-protsendisest võlakirjatootluse eesmärgist ja lubas, et nad ei avalda enam selliseid ootusi.

Briti keskpankurite kõned seevastu on viinud turuootused nii kõrgele, et intressitõus võib tulla juba neljapäeval.

«Keskpangad on kaotanud või on väga lähedal kontrolli kaotamisele intressimäärade üle,» ütles AXA investeerimisjuht Chris Iggo. «Nüüd on inflatsioon lahti ning intressiootuste seadmine on ehk ebaadekvaatne. Jääb mulje, et tekkinud on soov, et turud teeksid ära keskpankurite töö.»

«Ma olen alati vihanud keskpankade tulevikuootuste seadmist, sest see lubab võtta palju rohkem riski ja teha ühesuunalisemaid panuseid kui normaalselt toimiv turg lubaks,» ütles Deutsche Banki strateeg Jim Raid. «Kuid kui nüüd jääda tulevikuootuste seadmisel vait, on see nagu kutse tohutuks börsitormiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles