Naftakartell OPEC+ arutab toodangu suurendamist

Copy
OPEC-i peakontor Viinis.
OPEC-i peakontor Viinis. Foto: LEONHARD FOEGER

Naftakartell OPEC ja selle liitlased peaks neljapäeval leppima kokku toodangu mõõdukas suurendamises, ehkki Ühendriigid ja teised suurtarbijad on survestanud kartelli naftakraane kasvavate hindade valguses märksa julgemalt avama.

Kartell ja selle liitlased, nende seas Venemaa, kogunevad Eesti aja järgi kell 16.00 igakuisele kohtumisele videosilla teel, ütles anonüümsust palunud allikas.

OPEC+ peaks kinnitama juulikuise otsuse suurendada mõõdukalt tootmist, mida läinud aastal pandeemia tõttu langenud nõudluse tõttu vähendati.

«Ehkki OPEC+ on surve all toodangut julgemalt suurendada, panevad liikmed sellele vastu ja eelistavad jääda plaani juurde vähendada kärpeid 400 000 barreli võrra päevas,» ütlesid ING analüütikud sel nädalal.

WTI toornafta barrelihind kerkis läinud nädalal 85 dollarini, mis on kõrgeim tase alates 2014. aastast. USA president Joe Biden palus hiljutisel G20 tippkohtumisel, et OPEC paiskaks turule rohkem naftat.

«Mõte, et Venemaa, Saudi Araabia ja teised suurtootjad ei pumpa rohkem naftat, et inimesed saaksid bensiini tööle ja tagasi sõitmiseks, pole õige,» ütles ta.

Toodangu suurendamist on palunud ka teised suurtarbijad, nagu India ja Jaapan.

Samas on kerkinud ka küsimus, kas OPEC+ riigid üldse suudaksid toodangut järsult suurendada.

«Investorite konsensus on, et OPEC+ tõrjub üleskutset toodangu suurendamise tempot tõsta, sest paljud selle liikmed tegutsevad juba oma tootmisvõimsuse piiril,» ütles Ricardo Evangelista ActivTradesist.

Kui varem on olnud tavaline, et OPECi riigid ületavad oma tootmiskvoote, on viimasel ajal enamik riike neist kinni pidanud või neile isegi alla jäänud. See võib osutada, et kartellil ei pruugi olla võimekust toodangu kiireks suurendamiseks lühiajalises plaanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles