Tšehhi keskpank tõstis inflatsiooniga võitlemiseks järsult intressi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Poognad Tšehhi kroonidega trükikojas.
Poognad Tšehhi kroonidega trükikojas. Foto: cnb.cz

Tšehhi keskpanga eilne 1,25 protsendipunkti võrra baasintressi tõstmine oli suurim alates 1997. aastast. Intressimäär on nüüd kõrgeimal tasemel alates 2008. aastast.

Intressitõus oli suurem kui analüütikud ja investorid ootasid. Nüüd on baasintressimäär 2,75 protsenti. Keskpank lubas intressi tõstmist jätkata, kirjutab Reuters.

«Me ei aktsepteeri, et inflatsioon on umbes topelt kõrgem kahe protsendisest inflatsioonieesmärgist,» ütles keskpanga juht Jiri Rusnok. Ta lisas, et järgmised intressitõstmised saavad ilmselt olema väiksemad.

Keskpank tõstis selle ja tuleva aasta inflatsiooniprognoosi. Kui varem oodati tuleval aastal 2,8 protsendist hinnatõusu, siis nüüd 5,6 protsendist inflatsiooni. Septembris kerkis Tšehhis inflatsioon 4,9 protsendini. Rusnok ütles, et ega talvekuudel ei jää nägemata ka seitsme protsendi kandis inflatsioonitipp.

EL idapoolsed oma valuutaga riigid on aktiivsemad inflatsiooniga võitleja kui Euroopa Keskpank. Poola keskpank tõstis kolmapäeval üllatuslikult intressimäära 0,75 protsendipunkti võtta 1,25 protsendini. See on suurim intressitõus alates 2000. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles