Legendaarse miljardäri investeerimisfirma rahahunnik kasvas rekordini

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Warren Buffett.
Warren Buffett. Foto: Scanpix/ REUTERS

Legendaarse investori Warren Buffetti investeerimisfirma Berkshire Hathaway avaldas, et üleilmsete tarneahelate probleemid piiravad ettevõtte kasumiteenimise võimet, samas kui aktsiate hinnatõusu tõttu müüs firma osa aktsiaid ning vaba raha hulk on nüüd rekordiline.

Investeerimisfirma kasum jäi analüütikute prognoositust väiksemaks, kirjutab Reuters.

Põhjuseks nii tarneahelate probleemid, orkaan Ida tekitatud kahju kui Euroopa üleujutused, mille tulemusel kindlustusäride kahjumid enam kui kolmekordistusid.

Berkshire teatas, et ostis kolmandas kvartalis tagasi enam kui 7,6 miljardi dollari eest omaaktsiaid. Kokku on investeerimisfirma tänavu omandad enda aktsiaid 20,2 miljardi dollari eest.

Reuters kirjutab, et omaaktsiate omandamine näitab, et aktsiahindade tõusu valguses, mil uute ettevõtete omandamine on muutunud liiga kalliks, näeb 91-aastane miljardär Buffett enda konglomeraadis suuremat väärtust kui teistes ettevõtetes.

Septembri lõpus oli Berkshire’il vaba raha 149,2 miljardit dollarit ning ettevõtte aktsiate müügimaht ületas uute aktsiate ostu mahtu kahe miljardi dollariga.

Bershire’i kolmanda kvartali tegevuskasum kasvas 18 protsenti 6,47 miljardi dollarini ehk umbes 4331 dollarini A-klassi aktsia kohta. Mullu samal ajal oli tegevuskasum 5,48 miljardit dollarit. Kuid tulemus jäi analüütikute oodatust tagasihoidlikumaks: viimased prognoosisid tegevuskasumiks aktsia kohta 4 493 dollarit.

Ettevõtte puhaskasum vähenes 66 protsenti 10,3 miljardi dollarini ehk 6 882 dollarini aktsia kohta.

Buffett usub, et suured kvartalikasumi kõikumised ei ole tavaliselt olulised, sest on põhjustatud raamatupidamise reeglitest, mille üle tal kontrolli ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles