Twitteri kasutajad soovitasid Elon Muskil Tesla aktsiad maha müüa

Liina Laks
, reporter
Copy
Elon Musk küsis Twitteri-rahvalt nõu, kas ta peaks Tesla aktsiaid miljardite eest maha müüma.
Elon Musk küsis Twitteri-rahvalt nõu, kas ta peaks Tesla aktsiaid miljardite eest maha müüma. Foto: MICHELE TANTUSSI/SCANPIX

Maailma rikkaim mees, Tesla juht ja suuromanik Elon Musk korraldas laupäeval Twitteris rahvaküsitluse, milles tahtis teada, kas ta peaks 10% oma Tesla aktsiatest maha müüma.

«Viimasel ajal räägitakse palju sellest, et realiseerimata aktsiakasum [aktsia on tõusnud, aga investor hoiab seda ega müü maha, toim.] on maksudest kõrvalehoidmise viis, nii et ma panen ette, et müün 10% oma Tesla aktsiatest maha. Kas te toetate seda või mitte,» kirjutas Musk.

Pühapäeva õhtuks oli küsitlus lõppenud: 3,5 miljonit inimest võttis sellest osa ning 58% arvas, et aktsiad peaks maha müüma. Kuna Musk lubas, et ükskõik kuidas rahvas otsustab, tema teeb nende tahtmist, siis nüüd lähebki müügiks.

Elon Muskile kuulub 21% Tesla aktsiatest ning suurem osa tema 338 miljardi dollari suurusest varast koosnebki Tesla aktsiatest. Praegust aktsiakurssi arvestades tooks müük Muskile sisse 20 miljardit dollarit.

Nagu Musk ise Twitteris selgitas, siis hetkel ta miljardärina tõesti makse ei maksa - Teslast ta palka ei saa ning oma Tesla varanduselt peab ta riigile makse tasuma alles siis, kui ta aktsiad maha müüb ja kasumi realiseerib. Samamoodi on see ka Eestis.

Mis on see maksudest kõrvalehoidmise skeem, mida Musk kardab? Viimasel ajal on USAs hakanud kostma hääled, mis ütlevad, et rikkad maksavad liiga vähe makse ning välja on käidud erinevaid ideid, kuidas ülirikastelt rohkem raha riigikassasse saada.

Oregoni senaator Ron Wyden käiski välja idee, et aktsiakasumilt peaks makse tasuma juba siis, kui need tekivad, mitte siis, kui nad realiseeruvad. Ehk: kui investoril on aasta lõpus Tesla-positsioon 100% tõusnud, aga ta plaanib aktsiat edasi hoida, siis tuleks ikkagi riigile maks jooksvalt ja iga aasta tasuda. Plaaniga soovitakse panna makse maksma 700 USA ülirikkurit, vahendab The Guardian.

Wydenile Muski küsitlus ei meeldinud ning The Guardian vahendas, et senaatori hinnangul ei peaks maailma rikkaima mehe maksuküsitluse üle otsustama Twitteri-küsitlus.

Tesla aktsia on tänavu tõusnud 73% ja kaupleb üle 1200 dollari taseme, kusjuures suurem osa tõusust on tulnud just viimase paari kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles