Eestlased jooksid Läti tanklaketile tormi (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Kütusemüüja Virši tankla Lätis.
Kütusemüüja Virši tankla Lätis. Foto: Virši

Läti tanklakett Virši teatas märkimise tulemused: investorid märkisid 7,8 miljoni euro ulatuses aktsiaid ning nii suurt huvi pole ükski teine Läti firma börsiajaloos veel tunda saanud.

Virši teatas börsile, et tanklaketi IPO märgiti peaaegu kahekordselt üle. Kokku märkis 1,7 miljonit saadaolevat aktsiat kokku 9979 investorit kokku 7,8 miljoni euro eest.

Kõige rohkem märkisid Virši aktsiaid eestlased: siit tuli tanklafirmale 5128 uut aktsionäri. Lätist tuli juurde 4732 aktsionäri ning Leedust 97 uut investorit. 15 investorit on institutsionaalsed investorid. Sealjuures märgitud aktsiate arvu järgi olid esimesed siiski lätlased ja teisel kohal eestlased, aga siin täpseid numbreid firma ei avalikustanud.

Virši ütles, et 60 protsenti investoritest saab oma soovitud aktsiad täismahus kätte, teistele jagatakse pisut vähem.

«Oleme tulemuse ja investorite suure osavõtuga rahul. IPO üks eesmärke oli kaasata võimalikult palju investoreid ja on tore näha, et sel nädalal liitub ettevõttega peaaegu 10 000 uut aktsionäri. Oleme kindlad, et see tagab ettevõtte turuosa positiivse edasise arengu,» rõhutas Virši juhatuse esimees Jānis Viba.

«Kuigi kõige rohkem investoreid tuli Eestist, oli väga hea meel näha, et Läti investorid edestasid Eesti investoreid märgitavate aktsiate arvu poolest. See tõestab, et hea maine ja suurte plaanidega kodumaistel ettevõtetel on võimalik koos kohalike inimestega astuda edasisi arengusamme,» ütles LHV Panga institutsionaalsete turgude juht Ivars Bergmanis.

Virši aktsiatega hakatakse Nasdaq Riga alternatiivturul First North eeldatavasti kauplema sel nädalal alates 11. novembrist.

Suurima osa investoritest moodustavad LHV Panga kliendid (33 protsenti), neile järgnevad Swedbank Latvia (25 protsenti), Swedbank Estonia (12 protsenti) ja Citadele (10 protsenti). Investorid märkisid IPO raames 1 735 489 uut aktsiat ja aktsia hind oli 4,49 eurot. IPO käigus kogutud 7,8 miljoni euro suuruse kapitaliga kavatseb Virši arendada oma alternatiivsete kütuste pakkumist ja infrastruktuuri, edendades surumaagaasi, biometaani ja veeldatud maagaasi (LNG) kättesaadavust ning elektriautode laadimisseadmeid Lätis. Samuti on kavas keskenduda ettevõtte tegevuse jätkusuutlikkuse ja tõhususe parandamisele.

Tehingu tulemusel saab alates 11. novembrist rohkem kui 7490 investorit taotleda aktsionäride lojaalsusprogrammi, mis tähendab investoritele tanklas pisut soodsamat kütust.

Ettevõttest:

AS Virši-A on Läti kütusemüüja.  Hetkel kuulub Virši-A tanklaketti üle 64 tankla, millest 62 on täisteenindusega ning kus töötab kõigis Läti piirkondades üle 627 inimese.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles