AMD sõlmis Metaga parterluslepingu ja võtab uute kiipidega eesmärgiks Nvidia

Ronald Reinap
, reporter
Copy
AMD president ja tegevjuht Lisa Su.
AMD president ja tegevjuht Lisa Su. Foto: STEVE MARCUS

Advanced Micro Devices (AMD) teatas esmaspäeval, et on sõlminud parterluslepingu Meta Platformsiga andmekeskuste kiipide tootmise eesmärgil, vahendab Reuters.

 

AMD teatas ka mitmetest uutest kiipidest, mille eesmärk on astuda vastu suurematele konkurentidele, nagu näiteks Nvidiale superarvutite turul, ning ka väiksematele konkurentidele, sealhulgas Ampere Computingile pilvandmetöötluse turul.

Pärast aastatepikkust mahajäämist palju suuremast Intelist x86-protsessorite kiipide turul on AMD alates 2017. aastast pidevalt turuosa võitnud, kui tegevjuhi Lisa Su juhitud tagasipöördumisplaan viis ettevõtte praegusele positsioonile, kus nende kiibid on kiiremad kui Inteli omad.

Pärast varasemalt Facebooki nime all tuntud ettevõtte Meta kindlustamist oma kliendiks on AMD-l nüüd sõlmitud lepingud paljude Inteli suurimate klientidega. Samuti on neil lepingud Alphabeti Google Cloudi, Amazoni Amazon Web Servicesi ja Microsofti Azure'iga.

AMD teatas esmaspäeval samas ka plaanist astuda vastu teistele konkurentidele peale Inteli. Ettevõte teatas kiibist nimega MI200 ehk «kiirendi», mis on mõeldud teatud ülesannete, näiteks masinõppe ja tehisintellekti kiirendamiseks.

Uus AMD kiip on mõeldud selleks, et astuda vastu Nvidia A100 kiibile, mis koos teiste tehisintellekti kiirendamiseks mõeldud kiipidega on aidanud tõsta Nvidia kõige väärtuslikumaks USAs noteeritud pooljuhtide ettevõtteks.

AMD võttis sihikule ka väiksemad konkurendid, nagu näiteks Ampere Computing. Ettevõte teatas uuest keskprotsessorist nimega «Bergamo», mis jõuab turule 2023. aasta esimeses pooles. «Bergamo» kiibil saab olema 128 arvutustuuma, mis on kasulikud pilvandmetöötlusettevõtetele, mis rendivad oma kiibid tuumade kaupa välja välistele klientidele.

Uudis uuest partnerlusest Metaga ja teated uutest kiipidest on kergitanud tublisti ettevõtte aktsiat, mis Eesti aja järgi kella kaheksase seisuga oli tõusnud 11,8 protsenti 152,43 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles