Tööstushiiglasest General Electric jaguneb kolmeks ettevõtteks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
General Electricu logo.
General Electricu logo. Foto: JIM YOUNG

Jagunemisotsus tähistab 129-aastase konglomeraadi lõppu, mis oli kunagi kõige väärtuslikum USA ettevõte ja Ameerika ärivõimu ülemaailmne sümbol, vahendab Reuters.

General Electricu aastatepikkune ümberkujundamine on astumas veel ühe suure sammu edasi. Ettevõte teatas teisipäeval plaanist jaguneda kolmeks ettevõtteks: Üks keskendub tervishoiule, teine energeetikale ja elektrienergiale ning kolmas lennundusele.

Tervishoiuteenuste eraldamine on kavandatud 2023. aastaks ja GE kavatseb säilitada selles 19,9-protsendilise osaluse. Energiakompanii eraldus on kavandatud 2024. aastaks.

Investorid olid uudisega rahul. General Electricu aktsia oli tõusnud Eesti aja järgi kella kaheksase seisuga 3,6 protsenti umbes 112,3 dollarini aktsia kohta, samas kui Wall Streeti tähtsaimad börsiindeksid olid kõik punases.

Intervjuus Reutersile ütles tegevjuht Larry Culp, et ta ei oota, et eraldamine seisaks silmitsi regulatiivsete või tööalaste probleemidega ning et eraldamisotsuse taga ei ole investorite surve.

«Luues kolm tööstusharu juhtivat, globaalset börsiettevõtet, saab igaüks neist kasu suuremast fookusest, kohandatud kapitali jaotusest ja strateegilisest paindlikkusest, et edendada pikaajalist kasvu ja väärtust,» ütles 2018. aastal ettevõtte tegevjuhiks saanud Culp oma avalduses.

GE on alates 2008. aasta finantskriisist seisnud silmitsi investorite skeptitsismiga seoses oma võimega parandada oma olukorda, võideldes samal ajal kasvava võlakoormusega. Samuti eemaldati ettevõte 2018. aastal Dow Jonesi tööstusindeksist pärast aastaid kestnud väärtuse langust.

GE 2020. aasta tulud olid 79,62 miljardit dollarit, mis on kaugel 2008. aasta üle 180 miljardi dollari suurusest käibest. Ettevõte eeldab 2 miljardi dollari suurust ühekordset kulu, mis on seotud lahutus- ja tegevuskuludega ning vähem kui 500 miljoni dollari suurust maksukulu. Samuti loodab ettevõte vähendada 2021. aasta lõpuks võlga rohkem kui 75 miljardi dollari võrra võrreldes 2018. aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles