MILJARDÄR HOIATAB Portfell nagu kasvab, tegelikult jääd aina vaesemaks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mijardär Ray Dalio hoiatas, et inimesed valiksid rikkuse mõõtmisel õige mõõdupuu ning mõtleks nominaalse varade kasvu asemel reaalkasvu
Mijardär Ray Dalio hoiatas, et inimesed valiksid rikkuse mõõtmisel õige mõõdupuu ning mõtleks nominaalse varade kasvu asemel reaalkasvu Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Bridgewater Associatesi miljardärist asutaja Ray Dalio hoiatas neljapäeval inimesi pärast teadet, et inflatsioon on kõrgeimal tasemel aastast 1990. Portfelli väärtus võib ju kasvada, aga tegelikult jääd aina vaesemaks, kirjutab Bloomberg.

«Osa inimesi arvab ekslikult varade hinnatõusu vaadates, et nad saavad rikkamaks, tegelikult aga kahaneb nende ostujõud,» postitas ta LinkedInis. «Kõige valusama löögi saavad varasid rahas hoidjad.»

Dalio on juba kaua avaldanud arvamust, et rahast parem on omada varasid, kuna keskpangad trükivad raha. Hinnatõusu ajal on aga vaja vaadata, kas raha ostab kaupa rohkem või vähem.

«Nii palju raha ja krediiti on loodud, et raha väärtus alaneb,» märkis ta, lisades, et päriselt luuakse rikkust aja jooksul läbi kõrgema produktiivsuse. «Rohkem raha ei tähenda, et saad rikkamaks või su ostujõud kasvab. Raha trükkimine ja laiali jagamine ei tee meid rikkamaks, välja arvatud juhul, kui see raha ei lähe produktiivsuse tõstmiseks.»

Dalio ettevõte hoiatas Ühendriike, et tähtis on pidada rahapoliitikat, kujundades silmas lisamõjusid.

«Pole ühtegi impeeriumit, riiki, organisatsiooni ega eraisikut, kes oleks võitnud ostujõudu kaotades,» kirjutas ta. «USA kulutab sissetulekutest rohkem raha. Tasumiseks trükitakse raha, mis devalveerub. Me oleme valel kursil.»

«Praegu on kaugelt rohkem finantsvara, kui seda oleks kunagi võimalik reaalvaradeks muuta, mistõttu raha devalveerub. Kui näete, et teie finantsvara kasvab, siis ärge arvake, et teie reaalvarad kasvavad. Teie ostujõud hoopis langeb,» kirjutas ta. «Ajalugu on näidanud, et kui impeerium, riik, organisatsioon või eraisik kulutab rohkem kui teenib, toob tulevik viletsuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles