Rahaturul ei usuta Euroopa Keskpanga sõnumit: kauplejad arvestavad kahe intressitõusuga

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kauplejad näevad Euroopa Keskpangast erinevalt viimase intressitõstmise plaane
Kauplejad näevad Euroopa Keskpangast erinevalt viimase intressitõstmise plaane Foto: GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Scanpix

Euroopa rahaturgudele läheb Euroopa Keskpanga juhi Christine Lagarde’i sõnum, et tõenäoliselt järgmisel aastal intressimäära ei tõsteta, korda nagu hane selga vesi. Rahaturulised on intressiinstrumentide hindadesse juba sisse arvestanud, et tuleval aastal tõstab keskpank kahel korral intressimäära.

Euroala võlakirjaturg on juba nädalaid võimsalt kõikunud. Fookuses on küsimus, millal hakkavad suured keskpangad intressi tõstma. Investorid kardavad, et inflatsioon kujuneb seni arvatust vähem ajutiseks, kirjutab Reuters.

Euroopa Keskpanga oktoobrikuise istungi järel arvestati, et 2022. aasta juulis tuleb 0,10-protsendine intressitõus, millele järgneb oktoobriks kaks intressitõstmist. Seejärel turud rahunesid, kuna Lagarde suutis enesekindlamalt edastada sõnumit, et tõenäoliselt järgmisel aastal intressi ei tõsteta.

Kui veel eile hinnati, et Euroopa Keskpank tõstab tuleval aasta septembriks 0,25 protsendipunkti võrra intressi, siis täna oodatakse juba, et 2022. aasta detsembriks on intressimäära tõstetud kaks korda, kokku 0,5 protsendipunkti võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles