Varssavi börsil käib IPO-buum

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Varssavi börsihoone.
Varssavi börsihoone. Foto: Czarek Sokolowski

Enamikes Euroopa riikides on aktsiate esmaemissioonid raugemas, kuid Varssavi börsil on käimas IPO-buum ajal, mil Poola majandus on pandeemiast taastumas, kirjutab Bloomberg.

Spordikihlvedude ettevõte STS Holding SA teatas kolmapäeval, et kavatseb noteerida börsil, mis on lisandumas 1,8 miljardi dollari suurusele Poola IPO saagile sel aastal. Selle nädala alguses esitasid börsile mineku plaanid ka veebipõhine värbamisfirma Grupa Pracuj ja koduehitaja Murapol SA.

Antud firmad loodavad saada kasu nii sulgemisjärgsest taastumisest kui ka Poola WIG20 indeksi tänavusest ligi 20-protsendilisest rallist. Novembris teatas keskpank, et selle aasta eelarvepuudujääk peaks olema oodatust väiksem tänu majanduse elavnemisele ja pandeemilise riikliku toetuse järkjärgulisele kaotamisele.

STS, mille turuosa Poolas on peaaegu 50 protsenti, on saanud kasu spordiürituste naasmisest pärast sulgemist. Nende selle aasta esimese üheksa kuu tulud ületasid koguni pandeemia-eelset taset.

Samuti on Grupa Pracuj, mis haldab Poola ja Ukraina veebipõhiseid töövahendusportaale, taastunud pandeemiaga kaasnenud ärikahjudest. Kusjuures nende 2021. aasta esimese üheksa kuu kasum on suurem kui kogu 2019. aasta näitajad.

Murapoli jaoks on olukord keerulisem. Kuigi Poola suuruselt teine elamuehitaja tuleb turule pärast uute korterite rekordilist müüki, võib riigi oodatust suurem intressitõus sel kuul vähendada nõudlust uute hüpoteeklaenude järele.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles