PRFoodsi käive langes aastaga veerandi võrra

BNS
Copy
Lõhelõigud. Pilt on illustreeriv
Lõhelõigud. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

PRFoodsi käive 2020/2021 majandusaastal vähenes aastavõrdluses 25 protsenti 58,7 miljonile eurole, seejuures teenis kontsern 5,2 miljonit eurot puhaskahjumit.

Kontsern sai esimest korda ka kulumieelse ärikahjumi (EBITDA) summas 1,3 miljonit eurot, teatas PRFoods börsile. 2019/2020 majandusaastal oli ettevõtte EBDITA kasum 1,9 miljonit eurot ning puhaskahjum 1,9 miljonit eurot.

Juhtkonna sõnul mõjutas EBITDA-t oluliselt toorkala järsk hinnatõus tingituna pandeemia piirangute kiirest leevenemisest, kuid samas Soomes müüdavate kalatoodete hinnad olid kinnitatud juba talvel, kui toorakala hind oli oluliselt madalam. See omakorda tekitas viimases kvartalis olukorra, kus oldi sunnitud müüma osasid tooteid alla omahinna.

Juhtkond tõi lisaks toorkala hinnatõusule välja ka pandeemiast tingitud nõudluse vähenemise. Samuti siseneti juhtkonna sõnul kriisi kõrge finantsvõimendusega seoses hiljutiste ettevõtete ülesostudega ning pangad nõudsid agressiivselt laenuportfelli vähendamist.

«Kolmandaks ei suutnud ega tahtnud Heimon Kala Oy endine juhtkond reageerida muutustele, mistõttu kuhjusid probleemid sealses üksuses. Kõige kolme kriisiga samaaegne tegelemine suurendas oluliselt kontserni kahjumit, kuna olime sunnitud tegema otsuseid, mis tavaolukorras jäänuks tegemata,» kirjutas PRFoodsi juhtkond.

Kontserni rahavoog äritegevusest oli positiivne summas 2 miljonit eurot ning perioodi rahavoog paranes 530 000 euro võrra. Samuti vähenes ettevõtte netovõlg ning suudeti vähendada lühiajaliste kohustuste määra.

Suurimaks probleemiks peab juhtkond, et Eesti riik pole siiani lubanud alustada suuremahulise kalakasvatusega, mistõttu jäi eelmisest perioodist saamata märkimisväärne tulu.

Šotimaa üksus oli juhtkonna sõnul majandusaastal edukas. Kuigi nende kasumlikkus ja käive vähenes pea 30 protsenti, suutis John Ross Jr lõpetada aasta 1,4 miljoni eurose EBITDA-ga. Ka Eesti üksus on suutnud kuust kuusse tõsta jaetoodete müüki Eestis.

Kontserni töötajate arv vähenes aasta baasil ligi 10 protsenti, kuid juhtkonna sõnul ei vastanud Soome üksuse kulude vähenemine käibe ja marginaalide vähenemisele. Kokkuvõttes peab juhtkond Soome äriüksust kogu probleemistiku algeks.

Oodata on suuri muutusi

Kriisist väljumisel plaanib ettevõte vähendada laenukoormust läbi positiivse EBITDA ja omakapitali tugevdamise. Samuti plaanitakse täielikult restruktureerida Soome üksus, sealhulgas võimalusel kas müüa või sulgeda kahjumlikud tegevused ning elimineerida Soome müügist kõik madalamarginaalsed tooted. Samuti on kavas suurendada jaekaubanduse osakaalu Ühendkuningriigis ja Euroopa Liidu turgudel, sealhulgas koduturul Eestis.

Kontserni strateegiline fookus on kalakasvatusel, kui valdkonnal, mis on suutnud igal aastal olla kasumlik. Kontserni eesmärk on saavutada aastaks 2023 kalakasvatuse maht 10 000 tonni, mis peaks andma käivet ligi 45–50 miljonit eurot aastas.

«Ettevõtte finantsstabiilsus ei ole lihtne, kus kontsernil oleks oma tegevuse jaoks piisavalt likviidseid vahendeid. Samas peame arvestama, et 11 miljoni euro ulatuses võlakirju on võetud John Ross Jr ostmistehingu refinantseerimiseks ning John Ross Jr tulemused pole oluliselt kannatanud koroona tõttu, ettevõtte rahavoog on tugev ning ettevõte maksab regulaarselt dividende emaettevõttele, seega on olukord aktsepteeritav,» kirjutab juhtkond.

Kontserni sõnul nõuab kalakasvatus pikaajalist kapitali kalasööda ostmiseks, millega tegeletakse. Eelmisel aastal oli ettevõte sunnitud vähendama oluliselt käibekapitalis võõrvahendeid, mis tekitas omakorda pingelise olukorra tegevuse rahastamisel. Juhtkonna sõnul on laojääke vähendades vähendatud käibekapitali osakaalu tavaoperatsioonides.

PRFoodsi käesoleva finantsaasta eesmärgiks on taastada kiiresti ettevõtte kasumlikkus vähendatud käibe olukorras ning likvideerida kahjumlikud üksused.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles