Euroopat ähvardavad talvel suured elektrikatkestused (28)

Liina Laks
, reporter
Copy
Euroopat ähvardavad toorainegigandi hinnangul praeguste arengute jätkudes talvel elektrikatkestused
Euroopat ähvardavad toorainegigandi hinnangul praeguste arengute jätkudes talvel elektrikatkestused Foto: Paul Poderat

Toorainehiid Trafigura hoiatas, et väheste gaasivarude tõttu võivad Euroopa riigid hakata kehtestama suures mahus plaanilisi elektrikatkestusi.

Trafigura juht Jeremy Weir hoiatas, et Euroopat ootavad talvel ees elektrikatkestused, vahendab Reuters. Põhjus on tema sõnul vähestes gaasivarudes. Olukorra teeb hullemaks see, et nõudlus gaasi järele on hüppeliselt kasvanud, aga pakkumine ei jõua järele.

«Päris ausalt, meil ei ole praegu piisavalt gaasi ning me ei varu seda talveperioodiks. Nii et see on tõsine mure, et kui talv tuleb Euroopas külm, siis võivad meid Euroopas tabada plaanilised elektrikatkestused,» ütles Weir.

Reutersi andmetel asus Gazprom eelmisel nädalal Euroopat taas suurema gaasikogusega varustama, kuid detsembriks pakub ta taas vähem gaasi. Euroopas on gaasi hind hüppeliselt tõusnud, nii et mitmed riigid on olnud sunnitud poliitilisi samme hinnatõusu peatamiseks ette võtma: osad riigid kehestasid gaasile piirhinna, teised jällegi pakuvad tarbijatele rahalisi toetusmeetmeid energiaarvete tasumiseks.

Need pole ainsad kehvad prognoosid, mis Weiril tarbijatele on. Nimelt usub Weir, et pikemas perspektiivis tõuseb nafta barreli hind üle 100 dollari taseme. Praegu kaupleb Brenti barrel 82,6 dollari tasemel, alates aasta algusest on nafta kallinenud 60%.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles