Autofirma, mis pole müünud ühtegi autot, on nüüd suurem kui Volkswagen

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Riviani täiselektriline pikap-auto R1T.
Riviani täiselektriline pikap-auto R1T. Foto: MIKE BLAKE

Rivian Automotive'i aktsiate viiepäevane ralli on elektriautode idufirma väärtust enam kui kahekordistanud alates eelmise nädala kauplemisdebüüdist. Nüüd on tegu maailma suuruselt kolmanda autotootjaga, kuigi nad pole müünud ühtegi autot.

Riviani aktsia kerkis teisipäeval New Yorgis lausa 10 protsenti 164,60 dollarini, mis on 111 protsenti kõrgem kui esialgne IPO hind ehk 78 dollarit. See tõstis ettevõtte turuväärtuse 143,5 miljardi dollarini ning on seega nüüd USA suurimate müügita ettevõtete nimekirja tipus.

Rivian, mida on rahaliselt toetanud Amazon ja Ford, möödus Volkswageni 138,9 miljardi dollari suurusest turuväärtusest, kuna investorid, kes soovivad elektriautode sektorisse siseneda, said nüüd lisaks valdkonna teerajajale Teslale veel ühe aktsia, millesse investeerida.

Volkswagen on Euroopa suurim autotootja, kes tarnib aastas umbes 10 miljonit sõidukit, mis teeb temast maailmas Toyota järel müüginumbrite poolest teise autotootja. Saksa tööstushiiglase kaubamärkide hulka kuuluvad näiteks luksusautode tootjad Porsche, Audi ja Lamborghini, samuti Scania raskeveokid ja Ducati mootorrattad.

Samas on Rivian, mis arendab elektrilist pikap-autot ja maasturit, alustanud septembris esmakordselt mõnede üksikute autode tarnimist ning seda peamiselt oma töötajatele. Ettevõtte hinnangul jõuab 2023. aasta lõpuks oma põhitehase aastane toodang 150 000 sõidukini.

Elektriautode buum

IPO-st alates toimunud Riviani aktsia ralli on ühtlasi aasta paremuselt teine debüütnädal pärast Affirm Holdingsit, mis tõusis esimese viie sessiooni jooksul 117 protsenti. Need andmed ei hõlma IPO-sid, mis tõid kokku vähem kui miljard dollarit.

Riviani üheks edu aluseks on Tesla aktsia langus, mille on toonud kaasa selle asutaja Elon Muski plaan müüa endale kuuluvaid Tesla aktsiad. Kuna investorid ei tea, kas Elon Musk on Tesla aktsiate müügiga lõpule jõudnud, on nende tähelepanu võitnud Rivian, kelles nähakse ühtlasi suuremat kasvupotentsiaali kui Tesla puhul, kes on turuväärtuse poolest ülekaalukalt maailma suurim autotootja.

Erinevate elektriautode aktsiad on viimastel nädalatel ühtlasi täheldanud jaeinvestorite suuremat huvi, kusjuures Rivian, Lucid ja Tesla olid teisipäeval USA ühed enim ostetud aktsiad tavainvestorite poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles