Tartu sai Eesti esimese nutika 5G-ülekäiguraja (5)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nutikas ülekäigurada
Nutikas ülekäigurada Foto: Jassu Hertsmann

Tartus tegutsev idufirma Bercman Technologies paigaldas Kroonuaia ja Tähtvere tänava ristmiku juurde Eesti esimese nutika ülekäiguraja, mis on ühendatud Telia 5G-võrku.

Bercman on Eestisse paigaldanud nutikaid ülekäiguradasid, mis muudavad masinnägemise abil reguleerimata ülekäiguraja jalakäijatele ohutumaks. Ülekäiguraja infosüsteem «näeb» liiklejaid ja hoiatab neid võimalike ohtude eest valgussignaaliga.

Bercman Technologiesi tegevjuhi Mart Suurkase sõnul on nutikas ülekäigurada uue põlvkonna lahendus, millel on 5G mobiilse andmeside võimekus. «Saame seda kasutada, et arendada lahendusi, kus nutikas ülekäigurada saadaks tulevikus ohuolukorras sõnumi autole, kus aktiveerub vajaduse korral automaatne pidurdamise juhiabisüsteem, või pakirobotile teate, et on turvaline ülekäigurada ületada,» selgitas Suurkask.

Suurkask lisas, et selle aasta jooksul lisandub veel kaheksa nutikat ülekäigurada. Lisaks Eestile on nutikas ülekäigurada töös Milton Keynesis Inglismaal ning Lätis, Saksamaal, Horvaatias, Kreekas, Leedus ja Šveitsis.

Bercman Technologies on 2016. aastal asutatud süvatehnoloogia ettevõte, mille peamine tegevusala on liiklusohutust suurendavate toodete ja teenuste arendamine ja müümine. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles